blogpost

Onze favorieten van 2020

We kunnen 2020 in heel weinig woorden samenvatten, maar omdat we dat liever in boeken doen, kropen Lisa, Marloes en Valerie in hun pen om jullie hun favoriete boeken van 2020 te tonen! Hou je lijstje dus maar klaar…

Lisa
Op het moment dat ik dit schrijf, zijn we bijna halverwege december. Ik heb dit jaar 82 boeken gelezen. Het wordt niet gemakkelijk om hier een top 5 van samen te stellen, maar ik zal een poging wagen. Ik heb dit jaar heel wat verschillende genres gelezen, maar het valt op dat het vooral de literaire romans zijn die een plekje in mijn top 5 kunnen bemachtigen. Ze staan niet in volgorde, want dat zou helemaal een onmogelijke opdracht zijn.

De Zondagskind-duologie van Judith Visser verdient zeker een plaatsje in deze lijst. Het vertelt het verhaal van Jasmijn Vink, een vrouw met autisme die haar weg zoekt in het leven. In deel één wordt gefocust op Jasmijn haar kindertijd, terwijl in Zondagsleven de focus ligt op Jasmijn haar volwassen leven. Het is vooral de eerlijke manier van vertellen die me is bijgebleven.

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid sprong er dan weer om een hele andere reden uit. We volgen Monique Grant, een jonge journalist die de Hollywood legende Evelyn Hugo mag gaan interviewen. Het gaat hier om allemaal fictieve personages, maar toch slaagt Taylor Jenkins Reid erin om het te laten lezen als een autobiografie.

Het eerste deel van de Dochters van een nieuwe tijd-trilogie van Carmen Korn mag ook zeker niet ontbreken. Hierin volgen we drie jonge vrouwen in Hamburg tijdens de nasleep van WOI. Deze roman verdient een plaatsje op deze lijst, omdat de personages en het verhaal me lieten verlangen naar een vervolg. Ondertussen staat deel twee klaar in mijn boekenkast en kan ik niet wachten om erin te beginnen.

Dat waren de boeken op mijn lijstje die dit jaar zijn verschenen. Toch heb ik ook heel wat pareltjes gelezen die niet dit jaar zijn uitgekomen. Een klein leven van Hanya Yanagihara. De rode draad doorheen dit boek is vriendschap. Het is zo hartverscheurend, dat het me verschillende keren heeft doen huilen. Het heeft me doen nadenken over de zin van het leven en wat nu echt belangrijk is. Het staat niet alleen in de top vijf van dit jaar, ik durf zelfs te zeggen dat het in mijn top 10 staat van beste boeken die ik ooit gelezen heb.

Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens krijgt het laatste plekje in mijn top vijf. We volgen Kya, een meisje dat opgroeit in één van de moerasgebieden van North Carolina. Ze wordt beschuldigd van moord, als één van de jongemannen van een nabijgelegen dorp dood wordt teruggevonden. Dit boek heeft me verrast. Ik heb het opgepakt, omdat ik er al veel goede dingen over had gehoord. Het verhaal ging zoveel dieper dan ik had verwacht en hield me van begin tot einde geboeid.

Daarnaast wil ik ook kort Americanah van Chimamande Ngozi Adichie vermelden. Dit is een roman die met de ‘Black lives matter’-beweging erg actueel is. Verder heb ik dit jaar de Trilogie van de witte stad van Eva Garcia Saenz de Urturi gelezen. Deze trilogie blijft nog altijd een pareltje, die ik aan iedereen aanbeveel.

Ik probeerde elk jaar ook enkele klassiekers te lezen. Door Covid-19 had ik dit jaar net iets meer tijd dan anders. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de kanjer Gejaagd door de wind door Margeret Mitchell en Ver weg van het stadsgewoel van Thomas Hardy heb kunnen lezen. Hier wil ik in 2021 zeker mee verder doen.

Marloes
Het eerste boek dat hier wat extra aandacht verdient is Lied voor de vermisten van Pierre Jarawan. Zo indrukwekkend, prachtig beschreven en het neemt je mee naar andere werelden. Heel erg mooi! Een tweede boek is Niemand houdt van November van Antonia Michaelis: rauw, indrukwekkend, bij vlagen verdrietig en prachtig geconstateerd. En net zoals bij Lisa, scoort Zondagsleven van Judith Visser ook bij mij. Heel klein en dichtbij, zo eerlijk. Heel mooi en positief beeld van iemand met autisme!

Valerie
Eén boek kiezen uit de bijna 200 boeken die ik las is een onmogelijke opgave, dus ik wil graag een aantal titels en auteurs noemen die het echt verdienen om gelezen te worden! Eentje daarvan is Louise van Anne-Laure Van Neer. Een fantastische thriller met een dosis humor en vooral zo anders dan alle andere thrillers. Dit boek heeft me positief verrast.

Een ander boek dat me omver heeft geblazen is Dor van Neal en Jarrod Shusterman. Het is een dystopisch/sciencefiction verhaal waarin er door grote tekorten uiteindelijk geen water meer uit de kraan komt. De sfeerschepping is zo voelbaar en het verhaal is eng realistisch.

Het laatste boek dat ik jullie nog wil meegeven is Mijn waarheid van Sandra J. Paul. Het is een omkeerboek; je kan hetzelfde verhaal lezen vanuit twee verschillende standpunten. In het midden vind je ‘de waarheid’, zoals het echt is gebeurd. Wie is de onbetrouwbare verteller en wie vertelt de waarheid? Van begin tot einde spanning verzekerd! Heb je deze drie titels nog niet gelezen? Perfect leesvoer om het nieuwe jaar mee te beginnen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *