blogpost

Leesbevordering: de rol van bloggers

Enkele weken geleden liet ik jullie enkele schrikbarende cijfers zien over hoe het met jongeren en hun leesniveau gesteld is. Gelukkig zijn er dingen die we kunnen doen om dit probleem aan te pakken. Leerkrachten, bloggers, bibliotheekmedewerkers… Allemaal kunnen ze een rol spelen binnen leesbevordering en het brengen van leesplezier. Vandaag belicht ik graag de rol van bloggers.

Vorige week besprak ik de rol van uitgevers. Het artikel van deze week sluit daar een beetje op aan. Bloggers hebben namelijk een belangrijke invloed in het belichten van de goede titels om deze te laten opvallen binnen het immense aantal boeken dat maandelijks verschijnt. Hieronder volgen enkele tips voor bloggers en voor mensen die bloggers volgen.

Volg bloggers die delen wat jij graag leest of waarnaar je op zoek bent.
Er zijn enorm veel bloggers die elk hun eigen favoriete genre hebben. Zoek daarom goed naar bloggers die ongeveer dezelfde smaak hebben als jij. Zo weet je dat hun boekentips jou meestal zullen bevallen. Zoek je boeken voor bijvoorbeeld je kinderen? Er zijn ook veel boekenbloggers die kinderboeken bespreken!

Wees eerlijk als blogger over de tips die je geeft.
Je krijgt misschien recensie-exemplaren van uitgeverijen en dit kan ervoor zorgen dat je positiever bent omdat je niet anders durft. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Lezers van jouw blog vertrouwen op jouw oordeel, dus wees zo eerlijk mogelijk (zonder onbeleefd te worden, natuurlijk).

Zorg regelmatig voor nieuwe updates.
Probeer een beetje up to date te blijven met alle boeken die verschijnen. Natuurlijk is het geweldig om af en toe eens een klassieker of pareltje te bespreken, maar kijk ook zeker naar de boeken die recent verschijnen om je volgers van nieuwe tips te voorzien.

Deel je boekenliefde.
Misschien zijn er ook wel mensen die niet echt van lezen houden, maar toch je blog volgen (bijvoorbeeld omdat ze bevriend met je zijn). Door je enthousiasme voor boeken op een leuke manier te tonen en te verspreiden, raken zij misschien wel onder de indruk van je boekenliefde en nemen ze toch eens een boek vast. Je weet maar nooit!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *