blogpost,  interview

Op tijdreis met… #7

Klaar om een reis door de tijd te maken?

Elke week gaan we samen met een auteur, blogger of lezer terug in de tijd om te ontdekken waar zijn of haar liefde voor boeken begon. Welke boeken hebben een belangrijke rol gespeeld in hun liefde voor boeken? Welke boeken kwamen aan bod in hun kindertijd? Ga mee op reis en ontdek! Vandaag gaan we mee met auteur Petra Doom.

Stel jezelf even voor.
Ik ben Petra Doom, 39 jaar en woon in België. Ik schrijf de urban fantasyreeks Overstekers, waar al twee delen in verschenen zijn: Een kracht ontwaakt en De schaduw van de sha. Of misschien heb je al eens een kijkje genomen op mijn blog Spinsels (www.petradoom.be/blog) waar ik mijn lees- en schrijfavonturen bijhoud.

Ben je een boekenwurm? Kan je je herinneren hoe dat is ontstaan?
Ik ben een gigantische boekenwurm! Als ik per week niet minstens een paar boeken lees, dan is er duidelijk iets niet goed.

Eén van mijn meest levendige herinneringen is die uit het eerste leerjaar, toen de juf ons drie letters leerde, die vervolgens achter elkaar zette, ons die liet oplezen en zei: ‘Zo, jullie kunnen (al een beetje) lezen’. Dat voelde als een magisch moment. Daarvóór werd ik graag voorgelezen, erna las ik bibliotheken leeg en nu puilen mijn boekenkasten uit, maar blijf ik nieuwe boeken kopen. Volgens mij is er geen tijd geweest waarin ik niét graag in een verhaal stapte…

Welke personen hebben een belangrijke rol gespeeld in je liefde voor boeken?
Mijn moeder, die me als kind voorlas, later de tv het huis uitgooide en zo mijn liefde voor boeken nog groter maakte. Toen ze zag dat ik fantasyboeken las, had ze zoiets van ‘Hm, zou je niet beter je voeten op de grond houden en je verdiepen in de Nederlandse literatuur?’… maar ze stopte me toch Tolkien in handen: ‘Als je dan toch zoiets wil lezen, dan mag je die niet missen.’

Mijn oudoom die mij en mijn zusje voor het eerst meenam naar de bibliotheek.

Mijn zusje, met wie ik wekelijks de stad doorkruiste om twee verschillende bibliotheken af te schuimen en onze fietstassen helemaal vol te proppen.

En elke bibliothecaresse die een oogje dichtkneep als ik boeken meenam waar ik in principe nog te jong voor was (maar tja, de rest had ik al gehad!).

Welke boeken hebben een belangrijke rol gespeeld in je liefde voor boeken?
De Zwarte Trillium van Marion Zimmer Bradley, Andre Norton en Julian May was mijn eerste ‘echte’ fantasyboek (voor volwassenen dus). Ik was al gek op lezen, maar toen ik dat genre ontdekte nam mijn liefde exponentieel toe. Een tijdlang verslond ik elke high fantasy-reeks waar ik de hand op kon leggen (David Eddings, Terry Brooks, Robert Jordan, Tad Williams…)

Toen las ik Gebeten van Kelley Armstrong, mijn eerste urban fantasy. Alweer een nieuwe wereld die openging! De mix van fantasy en een herkenbare wereld fascineerde mij, het gevoel dat ‘dit zou zomaar kunnen’. De high fantasy ging aan de kant en ik stortte me helemaal op de urban. (De laatste jaren heb ik high fantasy wel herontdekt dankzij auteurs als Brandon Sanderson en Patrick Rothfuss.)

Een naam die ook zeker niet mag ontbreken is Terry Pratchett, met zijn Discworld-serie. Zijn combinatie van fantasy, satire, maatschappijkritiek en mensenkennis is geweldig. Humor is belangrijk voor mij, een schrijver die mij hardop kan laten lachen heeft sowieso een streepje voor.

Kan je je nog boeken herinneren uit je kindertijd? Welke boeken zijn dat? Waarom zijn precies deze je bijgebleven?

Kinderboeken hebben absoluut een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn boekenliefde. De boeken over Jonas en Toetela bijvoorbeeld, van Lie. Een draakje als huisdier? Fantastisch! De boeken van Mariette Vanhalewijn – Een koffertje vol dromen e.a. – zijn me bijgebleven door de sfeer… heel fantasievol, op de een of andere manier zowel gezellig als een beetje mysterieus.

Ook de grote rode sprookjesboeken van Lekturama vergeet ik nooit (ik heb ze trouwens nog allemaal), ik vond het fascinerend om de sprookjes uit verschillende werelddelen te leren kennen, en de illustraties maakten alles nog mooier.

Later was ik verslingerd aan reeksen als Pitty op kostschool maar ook Euro 5, een SF-serie. Over die laatste kreeg ik wel eens opgetrokken wenkbrauwen – ‘echt, lees jij dat?’ Ik was als jonge tiener gek op SF, vond alles dat met de ruimte te maken had fascinerend. Werelden van vuur en ijs van Tais Teng bijvoorbeeld, is mij altijd bijgebleven.

Wat heeft de drang om te schrijven aangewakkerd?
Mijn schrijven wordt gevoed door zowel mijn liefde voor verhalen als mijn liefde voor taal.

Je hebt mensen die echte beelddenkers zijn… ik ben een verhaaldenker. Verhalen, boeken en mythes waren mijn eerste bron van inspiratie, ik bleef ermee bezig na het lezen. ‘Wat als het niet zo maar zó was gegaan?’ Dingen staan voor mij nooit ‘los’. Als ze schijnbaar wel los staan – flarden van een gesprek, een beeld dat ik uit een ooghoek zie, een nieuwsfeitje zonder context, iemand die vreemd handelt – dan gaan mijn inlevingsvermogen en verbeelding de gaten invullen…   

Ik heb ook altijd graag met taal gespeeld. Woorden hebben zoveel kracht! Je kunt iemand inspireren, ontroeren, boos maken, troosten zonder hem of haar aan te raken of zelfs maar ooit te zien… Ik verdiep me graag in de herkomst van woorden, hoe hun betekenis in de loop der tijd is veranderd. Ik hou van de klank of juist het uiterlijk op papier van bepaalde woorden als aquamarijn, kwintessens of badinerend…

En er is ook iets heel noodzakelijks aan schrijven voor mij. Als ik mijn gedachten wil ordenen (en soms zitten er héél veel in mijn hoofd), dan moet ik ze opschrijven. Soms snap ik zelf pas wat mijn probleem, verhaalidee of gedachte bij iets is, als ik het opschrijf.

Wil je zelf graag meer vertellen over jouw leven in boeken? Mail dan naar valeriesboekenwereld@outlook.be en doe mee aan deze rubriek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *