blogpost,  Bookhaul

Blik op de maanden juli en augustus (Marloes)

Juli; een nieuwe zomermaand! Net als juni start juli met veel, heel veel zon en hoge temperaturen. Ik rondde juni stiekem af met Vlak voordat ik stierf, Dit is allemaal waar en Mus. Zeker het tweede boek – Dit is allemaal waar – vond ik meer dan prachtig! Vooral de verhaalconstructie is heel sterk. Ik hopte heen en weer tussen verhoren, dagboekfragmenten en romanstukken en zo werd het verhaal oersterk!

Juli start ik vervolgens met Waarom mama drinkt van Gill Sims. Buiten is het meer dan 25 graden en al snel blijkt dit boek meer dan perfect te passen bij dit weer. De opmerking “met een boekje in een hoekje” wordt letterlijk uitgevoerd en binnen twee dagen is ‘het dagboek van een uitgeputte moeder’ uit. Humoristisch, ietwat over de top, rijk aan leedvermaak; een prima boek dus!
Wit konijn/Rode wolf is het boek dat vervolgens op mijn lijstje staat. De roman van Tom Pollock grijpt me vanaf de eerste bladzijde bij de keel. De hoofdpersoon, een jong wiskundegenie met grote angstproblemen, sluit ik direct in mijn hart en zijn humoristische verteltrant spreekt me enorm aan! Het blijkt een goed opgezette thriller die de wereld van de YA-thrillers mooier maakt.

Het volgende boek dat op mijn stapel ligt is Leven en laten leven van Hendrik Groen. Het is mijn eerste ontmoeting met Groen en ik schaam me haast voor het feit dat ik eerdere boeken van deze ‘geheime’ schrijver niet gelezen heb. Gaandeweg het verhaal merk ik dat ik details uit het verhaal net over het randje vind. Ik ben dus niet geheel gecharmeerd van deze roman.
Dat is geheel anders met Juliette of het geluk van boeken. Wat een heerlijk verhaal. Op de achterkant staat: ‘Een hartverwarmende roman over de kracht van boeken met het echte Amélie-gevoel.’ Dat gevoel komt heel dichtbij. De roman, 171 bladzijden lang, van Christine Féret-Fleury is heerlijk om te lezen, als je een boekenliefhebber bent.

Dan volgt Elanus. Deze YA-roman staat haaks op de eerdere boeken die ik deze maand las, maar ook deze roman van Poznanski spreekt me enorm aan. Het boek raakt elementen die misschien nu nog net niet kunnen, maar in de toekomst wel. Ik ben dat van Poznanski gewend, maar ook nu is de uitwerking weer prima!
Min of meer onverwacht kom ik dan in de oorlogshoek terecht, als het gaat om boeken. Ik sluit juli af met een heel rijtje WO2-boeken. Allereerst leen ik De fotograaf van Auschwitz van een collega. Het boek, geschreven door Luca Crippa Maurizio Onnis scoort misschien niet hoog op de literaire trap, maar maakt bij mij wel indruk door de gruwelen die besproken worden. Het is zeker een aanrader, al klinkt dat vreemd.
Hitlers kanarie bespreekt weer een heel andere kant van de oorlog. Het perspectief ligt bij een jongen en op die manier krijgt de lezer weer een andere kijk op het overbekende verhaal. Ik vind het boek niet heel erg sterk, doordat er voor mij weinig nieuws langskomt. Toch is het boek wel sterker dan het boek dat ik erna in handen krijg: De voorproefster van Hitler. Dit boek begint interessant, maar verzandt in een naar mijn idee te veel ‘liefdesverhaal’. De juist zo interessante beweegredenen en gedachtegangen van diverse personages blijven voor mij te onuitgewerkt. Jammer.

Met het boek Een van Sarah Crossan sluit ik de weken voor mijn vakantie af. Een blaast mij aan alle kanten van mijn stoel. De vorm, het verhaal én de thematiek zijn zó uniek dat ik het boek amper weg kan leggen. Vooral het gekozen perspectief is zeer, zeer bijzonder.

Tijdens mijn reis naar Nepal bekijk ik slechts één boek: De Cirkel van Dave Eggers. Het is een prachtig boek dat me ook wel een beetje angstig maakt. Het boek is in 2013 geschreven, en bevatte toen een verhaal dat toekomstig was. Echter, een deel van het verhaal is inmiddels praktijk. Hoe ziet de wereld er over 10 jaar uit?
Weer terug uit Nepal lees ik Een jaar met jou voor deze boekenblog. Het is een lekkere luchtige roman waar je niet te veel diepgang van moet verwachten. Het blijkt een prima boek te zijn voor de eerste dagen na de vakantie.

Omdat ik, jáaa onderwijsfiguur…., nog lekker kan genieten van drie hele weken vakantie na mijn reis, lees ik in augustus een heerlijk aantal boeken. Dagboek van een chihuahua van Do van Ranst is het eerste boek in de rij en ik kan het waarderen met 3 sterren. Het boek valt op door het gekozen perspectief, delen vanuit een hond, maar laat mijns inziens wat kansen liggen. Jammer is dat.
Voor Valeries boekenwereld lees ik vervolgens Het Pilgrim Fathers complot van Jeroen Windmeijer. Dat boek lijkt heel erg op de boeken van Dan Brown en ik sla me dan ook vrij moeiteloos door de bijna 500 pagina’s heen. Het eerste stuk kan me niet zo bekoren, maar uiteindelijk blijkt de thriller wel sterk. Vooral het feit dat Windmeijer een bestaand manuscript als basis heeft genomen voor zijn thriller vind ik een mooi gegeven.
Onyx, het tweede deel in de serie Lux van Jennifer L. Armentrout weet me, net als het eerste deel (en eigenlijk nog wel meer dan dat deel) te boeien! Waar het eerste deel erg op Twilight leek, neemt dit tweede deel meer eigen vormen aan. Ik kijk dan ook al uit naar de volgende delen in de serie.
Echter, al deze boeken hebben me nog niet van mijn stoel geblazen. Dat is wel het geval met Sorta like a rockstar van Matthew Quick. Dat boek heeft ervoor gezorgd dat ik eigenlijk nog niet wilde gaan slapen en dat ik het niet erg vond om de volgende dag vroeg wakker te worden. Het verhaal is bijzonder triest, maar Quick beschrijft het met zoveel charme dat het bijna acceptabel wordt. Vooral de typering van Amber is uiterst aantrekkelijk.

Voor Valeries boekenwereld lees ik in de laatste dagen van augustus De liefdesbrieven van Abelard & Lily. Dit boek, geschreven door Laura Creedle, maakt op een of andere manier wel indruk op mij. Hoewel ik de uitwerking van de thematieken niet altijd even sterk vind, zet de roman me wel aan het denken. Vooral de standpunten die Creedle de hoofdpersonages in laat nemen m.b.t. het medicijngebruik bij ADHD vind ik de moeite van het overdenken waard. Ook de manier waarop Creedle De brieven van Abelard & Héloïse uit 1117 verwerkt in haar huidige verhaal vind ik sterk. Het is een mooie afsluiter voor deze maand.

De maand sluit ik af met een stapeltje boeken dat ik nog wil lezen. Het betreft onder andere Duivelskruid (Marita de Sterck), Kleine grote liefde (Katy Regan) en Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen (Susin Nielsen). Ik vermoed dat deze stapel in de loop van september nog wel gaat groeien 😊 .

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *