blogpost,  Win actie

Quiz: Hoeveel weet jij over boeken?

Het is al zaterdag! Dat betekent dat vandaag de allerlaatste actie online komt omtrent de verjaardag van Valeries Boekenwereld. Het was al een gekke week, maar met deze actie sluiten we de feestweek af met een climax! Want, je kan vandaag niet één, niet twee, maar drie, vier of vijf boeken winnen!

Hoe doe je dat? Wel, we hebben een toffe quiz gemaakt voor jullie, die je hieronder kan zien. De persoon met het meeste correcte aantal antwoorden, wint een boekenpakket van 5 boeken, de tweede plaats een pakket met 4 boeken en de derde plaats krijgt 3 boeken. Welke boeken dat zijn, zie je hier:

Eerste plaats:
– Duivelskruid – Marita De Sterck (YA)
– Fandom – Anna Day (YA)
– Voor de meisjes – Heleen Van der Kemp (thriller)
– Jachtseizoen – Mason Cross (thriller)-
– Vermoorde onschuld – Jennefer Mellink (YA)

Tweede plaats:
– Duivelskruid – Marita De Sterck (YA)
– Ash Princess – Laura Sebastian (YA)
– Dit is allemaal waar – Lygia Day Penaflor (YA)
– Lockwood & Co: de vlammende geest – Jonathan Stroud (YA)

Derde plaats:
– Duivelskruid – Marita De Sterck (YA)
– Ash Princess – Laura Sebastian (YA)
– Dit is allemaal waar – Lygia Day Penaflor (YA)

Hoe kan je deelnemen?
Verzamel al je antwoorden en mail ze naar valeriesboekenwereld@outlook.be voor 29 september 23u59. Op zondag 30 september maken we de winnaars bekend op Facebook. Zorg ervoor dat je ook de Facebookpagina van Valeries Boekenwereld een like geeft. Anders is je deelname niet geldig!

Opmerking
Onder de deelnemers die aan elke actie meedoen, verloten we ook een DUOTICKET VOOR DE BOEKENBEURS IN ANTWERPEN! (Ja dit hoort in grote letters want dit wil je niet missen, geloof me)

En dan, waar iedereen op wacht: de quiz! Heel veel succes!!

De spelregels!
– Elk boek komt in de hele quiz maar 1 keer aan bod
– Antwoord steeds met de titel én auteur, tenzij anders vermeld. De achternaam van de auteur volstaat.
– De quiz bestaat uit 5 rondes met elk 5 vragen. In totaal moet je dus 25 antwoorden verzamelen.
– Je vindt alle recensies op Valeries Boekenwereld snel door bovenaan naar het tabblad ‘Recensies’ te gaan. Deze pagina mag je gebruiken om recensies op te zoeken.

Ronde 1: covers
Van welke boeken zie je hier (een deeltje van) de cover?

 1. cover 1 verborgen
 2. cover 2 verborgen
 3. Cover 3 verborgen
 4. cover 4 verborgen
 5. cover 5 verborgen

Ronde 2: personages
Uit welke boeken komen de volgende personages?

 1. De naam van dit hoofdpersonage verwijst meteen naar de titel van het boek. Ze is een jonge meid, met veel pit die een geheime wereld ontdekt wanneer haar moeder wordt ontvoerd. Ze komt terecht in nieuwe stad die geheel onbekend is voor haar, maar wordt bevolkt door de grootste schrijvers van de geschiedenis. Hier hoopt ze haar vader te vinden, maar de slechterik in dit verhaal wil de stad ten val brengen. Dit boek is tevens het favoriete jeugdboek van Valerie.
 2. De naam van dit personage is Maia. Ze is een vrouw en komt uit een serie waar meerdere boeken van zijn. Het aantal ga ik niet verklappen want het verwijst naar de titel. De jonge vrouw is een zeer wijs persoon die gestudeerd heeft als tolk en hier ontzettend goed in is. Deze studie helpt haar heel goed bij het zoeken naar haar afkomst. In het boek gaat het personage door een heel zwarte tijd van rouw en verlies want een belangrijk persoon in haar leven is overleden. Zowel Lore als Valerie zijn helemaal weg van dit boek.
 3. Dit personage is een jonge vrouw met een gigantische crush. Ze heeft het beste voor met iedereen en slaagt er dan ook met glans in om haar crush zijn droom te laten uitkomen. De man van haar dromen krijgt door haar toedoen een fantastische rol als gitarist in zijn favoriete theater. Deze jonge vrouw wordt door haar vriendin ook wel eens Huilland genoemd. Ze komt uit een boek van één van de favoriete auteurs van Lore en de recensie van dit boek verscheen 3 weken geleden.
 4. Het hoofdpersonage uit dit boek heet Ruby. Ze wordt plotseling thuis opgehaald en naar een kamp gebracht omdat ze gevaarlijk wordt geacht. Ze is namelijk Rood en bezit bijzondere krachten die anderen vrezen. Wanneer ze ontsnapt en Liam ontmoet, valt ze meteen voor zijn charme. Dit boek is het eerste deel in een trilogie en het eerste deel is sinds kort verfilmd.
 5. De hoofdpersoon in dit boek is een echte speurneus. Hij is een beetje op zichzelf, maar heeft altijd wel contact met iemand anders (meestal een vrouw). Hij is al diverse delen op zoek naar oplossingen voor wereldproblemen en ook in dit boek mag hij weer op weg. Hij is een echte speurneus en van origine spreekt hij Engels. Hij moet echter wel vaak in Italië of Spanje aan het werk. Hij is vaak in de weer met symboliek of elementen vanuit de kerk. Hij is niet alleen binnen zijn eigen boekenreeks bekend, maar ook in andere verhalen. In het boek Het Pilgrims Fathers Complot verwijzen de personages zelfs nog naar deze man.

Ronde 3: citaten uit het boek
Uit welke boeken komen de volgende citaten? Alle boeken in deze categorie zijn sowieso gerecenseerd op Valeries Boekenwereld.

 1. “Dus je doopnaam is Alcyone, de tweede zuster? Vergelijken met Al is dat een hele mond vol,’ zei hij plagerig. ‘Ja, maar zo word ik door niemand genoemd, behalve door Ma als ze boos op me is,’ zei ik en ik trok een gezicht naar hem. ‘En waag het niet!’ ‘Alcyone, ijsvogeltje van me, ik vind het een prachtnaam en hij past bij je. Maar waarom waren jullie maar met zijn zessen? (Tip: dit boek werd zowel gerecenseerd door Lore als Valerie)
 2. ‘‘Jij bent nauwelijks veranderd. Nog steeds, hoe noemde ik dat? Melkboerenhondenhaar, daar plaagde ik je vroeger mee, toch Mannoneke?’ Wessel lacht hardop en zijn blik glijdt van mijn ogen, langs mijn borsten, via mijn heupen naar mijn voeten. En weer terug.
  De zak. Hij is niets veranderd.
  ‘Ik ben enorm veranderd zoals je ziet.’ Wessel wrijft over zijn kale hoofd. Vroeger zat daar rood vlammend haar.
  ‘Dat jij hier woont, recht tegenover mij! Wat een kleine wereld. We hebben elkaar, wat, twintig jaar niet gezien?’’ (Tip: Marloes las en recenseerde dit boek)
 3. “De boontjes waren aangemaakt met gesmolten boter. Ik had al sinds mijn huwelijksdag geen boter meer gegeten. De geur van gebakken paprika prikte in mijn neusgaten, mijn bord was volgeschept en ik kon nergens anders meer naar kijken. Op dat van het meisje voor me lag rijst met doperwten.
  ‘Eet’, zeiden ze vanuit de hoek van de zaal, en het was eigenlijk een uitnodiging, niet echt een beval. Ze zagen de begeerte in onze ogen.” (Tip: dit boek heeft iets te maken met eten. Dat zie je aan de titel en de cover.)
 4. “Prima. Maar ik zeg dit alleen zo openlijk omdat het waarschijnlijk het enige is waar we het nog over eens zijn, Soleil, Penny en ik. We waren oppervlakkig voordat we Fatima Ro leerden kennen. We leefden voor de scene. Je snapt wel wat ik met de scene bedoel: de feesten, de gadgets, de lifestyle. We waren gastvrouwen.
  Hoe bedoel je, gastvrouwen?
  We gaven feesten bij Penny thuis. Het voelt echt als eeuwen geleden. Bleh. [schudt haar hoofd] Al die mensen, de muziek die maar door dreunde… Al dat geld dat door onze handen ging.
  Welk geld?
  We vroegen entree om de volgende feesten te kunnen bekostigen.
  Jullie hadden het er maar druk mee.” (Tip: Marloes las deze YA met rode kaft en vond het boek geweldig!)
 5. “Onlangs heb ik een beurs ontvangen voor onderzoek naar, nou, de eenvoudigste manier om het te beschrijven is ‘relatievorming’. Waar het op neerkomt, is dat ik geïnteresseerd ben in de vraag of we proefpersonen zoals jij ertoe kunnen aanzetten een hechte persoonlijke band te vormen met een andere deelnemer, die zich dan wellicht kan ontwikkelen tot…” (Tip: dit boek is gebaseerd op Amerikaans psychologisch onderzoek)

Ronde 4: citaten uit recensies
Uit de recensies van welke boeken komen de volgende citaten? Alle boeken in deze categorie zijn sowieso gerecenseerd op Valeries Boekenwereld.

 1. De auteur bracht met XXX zijn 50e (!) boek uit. Dit is volgens de auteur zelf zijn meest persoonlijke boek tot nu toe. (…) Je leeft heel erg mee en gaat zelf door de rollercoaster van emoties die Romy’s leven is geworden, maar wordt niet overrompeld door een zwarte duisternis. En dat maakt dit boek voor mij zo sterk. Ons leven zit vol lichtpuntjes, als we ze maar willen zien. Dat is vooral Seppes rol, de beste vriend van Romy. Hij zorgt ervoor dat Romy de moed niet laat zakken en blijft doorgaan met haar leven. Want zelfs in haar situatie is dat het enige wat je kan doen: gewoon leven…
 2. Er valt zoveel te zeggen over dit geweldige boek, maar uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat Izzy een meer dan fantastisch hoofdpersonage is in een actuele en realistische roman met een gedurfd maar noodzakelijk thema. (…)De aanbreng van het seksschandaal is een gedurfde zit voor een Young Adult, is schokkend, maar essentieel voor tieners om te beseffen wat de gevaren zijn van wat een onschuldige foto lijkt te zijn.
  Izzy’s heerlijke gevoel voor humor brengt de lezer doorheen het verhaal meermaals aan het lachen, ondanks de zwarte donderwolk die overal met Izzy meegaat. Hierdoor creëert de auteur een balans tussen de heftigheid van de thematiek en de mogelijkheid om het boek zonder problemen en schuldgevoel uit te lezen.
 3. Deze Young Adult spreekt meteen aan door het originele, eigentijdse thema van fandom en online vriendschap. (…) Maar waar dit boek dan toch een onderscheid in maakt, is Eliza’s gave om te tekenen en haar roedel fans te managen. Ze weet het hele plaatje zo uit te spelen dat ze zelfs haar studie kan betalen met haar passie en dat maakt van haar een boeiend en ondernemend hoofdpersonage dat je als lezer wil blijven volgen. Ook krijg je doorheen het verhaal fragmenten uit MonserZee te zien.
 4. Hoewel Esther onmenselijk veel angsten en fobieën heeft, is ze een heel menselijk hoofdpersonage. Veel lezers zullen één of misschien enkele angsten herkennen, maar daar draait het niet zozeer om. Het gaat er voor mij vooral om dat Esther opgroeit in een familie die haar grootbrengt tussen de angsten. (…) XXX schreef een YA-boek dat op het eerste zicht heel luchtig lijkt, maar voor de meer ervaren lezer heel wat meer lagen bevat over angst, depressie en het sluiten van een onverwachte vriendschap.
 5. Tijdens het lezen van dit boek creëer je als lezer heel veel sympathie voor de jonge Stephan. Hij is erg onder de indruk van de gewelddadige dood van zijn vader en alsof dat nog niet genoeg is, wordt hij ook nog beschuldigd. Hij krijgt geen tijd om het verlies te verwerken. Maar doordat Stephan zelf begint te twijfelen aan zijn onschuld, weet je als lezer ook niets zeker en dat is behorend verwarrend, op een positieve manier. Want stel dat je opeens sympathie krijgt voor een koelbloedige moordenaar? Als lezer slinger je dus heen en weer tussen de hoop in Stephans onschuld, maar de twijfel omwille van de vele onbeantwoorde vragen.

Ronde 5: de korte inhoud
Van welke boeken lees je hier (een stukje van) de achterflap? De titel van het boek volstaat hier.

 1. Liesls leven lijkt op het eerste zicht niet zo sterk te veranderen wanneer ze opeens 130 miljoen euro wint met Euromillions. Maar wanneer ze toevallig een gesprek opvangt tussen haar partner en stiefdochter besluit ze het geld te gebruiken om er even tussenuit te gaan en alles op een rijtje te zetten. Ze vertrekt naar een luxueus landhuis in Italië waar ze onwennig probeert contact te leggen met de andere aanwezigen. Wanneer ze de charmante, jonge Matteo tegenkomt, twijfelt ze aan alles wat ze in België heeft.
  Op hetzelfde moment heeft stiefdochter Rebecca andere dingen aan haar hoofd dan de verdwijning van haar stiefmoeder. Ze maakt namelijk kennis met de liefde, maar daar blijken heel wat meer problemen bij te komen kijken dan gedacht. Hoe kies je tussen twee knappe jongens als je je tot beiden aangetrokken voelt? (Tip: dit blauwe boek werd door Valerie bestempeld als een heerlijke zomerread)
 2. ‘Zijn verhaal is heel gewoon. Ik heb ook gelezen, maar nu kijken we vooruit.’ Maar tweeëntwintig jaar later moet er toch wat gebeuren. XX moet naar een psychiater en ondertussen zoekt XX uit wat er gebeurde in die tijd. Zij pikt het dagboek van XX en leest ze over een overlever die de oorlog zag als leerschool. (Tip: Marloes las deze historische roman van deze Nederlandse vrouwelijke auteur)
 3. Op een dag verdwijnt de dochter van XXX. Haar ontvoerders willen losgeld en ze krijgen hun zin. Toch vermoorden ze de dochter. Rechercheurs XXX en XXX gaan vervolgens aan de slag. Zij willen de dader vinden. Wanneer een tweede lichaam wordt gevonden, wordt de zaak steeds complexer. (Tip: Marloes had bij de start van dit wit/rode boek wat moeilijkheden, maar genoot uiteindelijk van de gruwel)
 4. Wie ze ook is, iedereen kent haar naam. Ze wordt in een gevangenis geplaatst en moet negen maanden wachten op een rechtszaak. Ze wordt beschuldigd van massamoord. Haar vriendje en beste vriendin kwamen er ook bij om. (Tip: Netflix is geïnteresseerd in de rechten van deze Zweedse thriller. De recensie staat nog niet online, maar Valerie voegde dit boek in augustus toe aan haar collectie.)
 5. Tanne groeit op op een boerderij bij de hei in de eerste helft van de vorige eeuw. Als kind is ze gefascineerd door de schrikwekkende verhalen over hel en duivel. Ze begint al vroeg te experimenteren met toverplanten en wordt een volleerde kruidenvrouw. Ze weet welke kruiden liefde opwekken, genezen, giftig zijn. Maar ze overschrijdt de grenzen en kwetst wie haar het dierbaarst zijn. Jaren later wil haar kleindochter Yara, die schaapherder is, achterhalen wat er vroeger is gebeurd. De tijd dringt, want de stoko ude Tanne vecht met de duivel. Wat is er waar van wat ze allemaal ziet en vertelt? Is de waarheid zonder wanen wel verteerbaar? En wat als Tannes duivel samen met haar groene ogen door de generaties reist? (Tip: Valerie was aanwezig bij de boekvoorstelling in Antwerpen en postte de uitnodiging eerder op Facebook)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *