blogpost,  interview,  Lezer aan het woord

Lezer aan het woord: Lore

Vandaag geef ik het woord graag door aan een andere boekenliefhebber! Deze week luisteren we naar de verhalen van Lore.

Mijn naam is Lore en ik ben een enorme fan van poëtische zinnen, verse bosvruchtenthee, zelfstandige boekenwinkels, ouderwets kaartjes schrijven, boeken vol post-its, oversized sjaals, muziekoptredens, kinderboekenillustraties, vrolijke bloemenkleedjes, de kleuren van herfstbladeren, theaters, cappucino met melkschuim et cetera, et cetera.


Hoe ontstond onze vriendschap?
Valerie is ooit met mij mee op vakantie met Kazou geweest. Frankrijk, als ik het me goed herinner.  Valerie was zo één van die leuke gasten die je als moni niet snel vergeet: spontaan, altijd vrolijk en iemand die enthousiast aan alles meedoet. Heerlijk. We hadden elkaar daarna toegevoegd op Facebook en enkele jaren later vroeg ze me of ik zin had om te recenseren bij De Leesfabriek. Ja, LEUK! Een toffe madam hé, die Valerie.


Wanneer kwam je voor het eerst echt in aanraking met de boekenwereld? Hoe kwam dat?
Goh, dat is een moeilijke vraag. Als kind werden er altijd veel verhaaltjes aan mij voorgelezen. Het was dus het ene sprookje na het andere afgewisseld met bezoekjes aan de Efteling. Heerlijk! En daar zullen ook mijn kinderen later zonder twijfel aan moeten geloven. Doordat ik ermee ben opgegroeid denk ik dat boeken en lezen voor mij al vrij jong als vertrouwd en iets leuks aanvoelde. Zo heb ik boeken lezen voor school bijvoorbeeld nooit als een verplichting gezien, in tegenstelling vaak tot medeleerlingen die steen en been klaagden wanneer er weer een boekbespreking op de agenda stond. De boekenwereld heeft me altijd geïnteresseerd en dat is alleen maar toegenomen met ouder worden, en dat wil ik met veel plezier zo verderzetten.

Wat is het eerste boek dat je zelf ooit las? Of het eerste dat je je herinnert. Heeft het je aangezet om meer te gaan lezen? Zo ja, hoe komt dat?
Toen ik zo’n jaar of veertien was las ik vooral thrillers. Boeken van Pieter Aspe, Nicci French, … : ik las ze aan de lopende band. Zelf vind ik dat goede boeken om te beginnen met lezen, omdat het verhalen zijn die spannend zijn en waarvan je het einde wilt weten. Dat maakt lezen makkelijker op die leeftijd. Toen ik ging studeren las ik een tijdje veel minder, niet zelfs, maar dat is later terug goed gekomen. Sindsdien lees ik amper nog thrillers maar kies ik eerder voor literaire fictie. En sinds een tijdje ben ik me ook aan het verdiepen in de kinderboekenwereld. Erg leuk! 

Welk genre lees je het liefst? Waarom?
Het genre dat ik het liefst lees is toch wel met zekerheid literaire fictie. Auteurs zoals Paolo Giordano, Kris Van Steenberge, Griet Op De Beeck, … kunnen mij zonder twijfel bekoren. Enerzijds hou ik onder andere van –  ik noem het – pure verhalen: verhalen die uit het leven gegrepen zijn, die je raken en je niet onberoerd laten. Anderzijds vind ik schrijfstijl een belangrijk aspect. Vaak hou ik van verhalen met een poëtische schrijfstijl. Dat zijn de boeken die van voor tot achteren volzitten met post-its. Maar het één sluit het ander niet uit natuurlijk. Ook andere verhalen en andere schrijfwijzes kunnen me bekoren, het plaatje moet vooral kloppen.

Lees je af en toe een boek buiten je comfort zone?
Ja, er zijn momenten dat ik eens zin heb om eens iets anders te lezen. The Martian van Andy Weir is bijvoorbeeld een boek dat ik een tijdje geleden las om eens iets vernieuwends te lezen. Hetzelfde met Replay van Ken Grimwood. In de toekomst wil ik graag het science-fiction genre meer verkennen. 

Heb je een all time favorite, een boek dat toch net iets beter is dan alle andere?
De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera: beslist geen boek voor alledag maar wel een must have die iedereen zou moeten lezen.

 Wat is voor jou het slechtste boek dat je ooit las?
Ik zou niet durven zeggen dat dit het slechtste boek is dat ik ooit las maar het is in ieder geval het eerste boek dat in me opkomt: Malva van Hagar Peeters. Met Malva won Hagar Peeters de Fintro Literatuurprijs dus ik ben ervan overtuigd dat het geen slecht boek zal zijn, maar ik voelde het niet. Ik begon eraan toen ik vorig jaar op zomervakantie was maar zelfs op vakantie kwam ik er niet door. Halverwege het verhaal heb ik het helaas opgegeven.

 Welk boek lees je momenteel?
Harry Potter en de gevangene van Azkaban

 Welke drie boeken zijn als volgende aan de beurt?
De drie boeken van Harry Potter die volgen op De gevangene van Azkaban

Hoe zie je jouw boekentoekomst?
Als ik mag dromen – want een beetje dromen in het leven kan nooit kwaad hé, dat geeft een doel vind ik altijd – wil ik mij graag verder blijven verdiepen in kinderboeken, zowel qua tekst als qua illustraties. Ik zou dus graag nog meer illustratieve workshops volgen en misschien zelfs stilletjes aan woorden op papier beginnen brengen die doorheen de tijd hopelijk naar een kinderverhaaltje kunnen leiden. Verder blijf ik sowieso romans lezen, (meer) recenseren en mijn boekenkast verder uitbreiden, zodat ik later een eigen minibibliotheekje met heuse antieke boekenkasten kan beginnen. Als ik later namelijk een oud, schattig vrouwtje met mooie grijze haren ben wil ik mijn kleinkinderen overladen met boekentips, en als ik iets minder oud en hopelijk iets minder grijs ben wil ik natuurlijk om te beginnen ook eerst mijn kinderen overladen met stapels boeken. Momenteel moeten mijn vrienden eraan geloven… en binnenkort ook de kinderen van mijn vrienden. Maar ja, een mens moet wat hé!?

Hartelijk bedankt voor je leuke antwoorden, Lore! Wil je zelf graag je verhaal vertellen in ‘Lezer aan het woord’? Neem dan contact op via het contactformulier of via Facebook!

Valerie

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *