blogpost

Tips om meer te lezen

De klassieke zin ‘Ik wou dat ik meer tijd had om…’ klinkt velen waarschijnlijk bekend in de oren. Voor de boekenwurmen onder ons eindigt die zin meestal met ’te lezen’. Daarom heb ik vandaag een aantal tips opgelijst die ervoor kunnen zorgen dat je vaker aan lezen toekomt!

1. Kies een vast moment per dag
Vind je het moeilijk om elke dag een aantal hoofdstukken of pagina’s te lezen? Probeer dan een vast moment te kiezen en er een ritueel van te maken. Zo creëer je een gewoonte en wordt het naarmate je het volhoudt steeds gemakkelijker om dagelijks te lezen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elke avond tussen 20u en 21u tijd maakt. Natuurlijk hoeft dat niet elke dag een uur te zijn of op hetzelfde tijdstip te vallen. Je kan dit aanpassen aan je andere weekactiviteiten. Lukt het jou niet om elke dag een boek vast te nemen? Kies dan een dag of een aantal vaste dagen per week om te lezen.

2. Zorg dat je overal een boek bij je hebt
Reizen met het openbaar vervoer? Lange autorit als passagier voor de boeg? Wachten in een wachtruimte of tussen de lessen of middagpauze op het werk? Dat zijn ideale momenten om even te lezen! Soms ga je je boek voor niks hebben meegezeuld en ga je niet aan lezen toekomen, maar op die andere momenten dat je normaal 15 minuten of langer zit te niksen, kan je toch al een stukje lezen in je boek. Je gaat zien dat die kleine beetjes helpen om sneller vooruit te raken.

3. Zet ’s avonds de tv een keertje uit
Door je avondritme te veranderen en eens niet naar tv te kijken, creëer je een vrij moment dat je kan vullen met lezen. Natuurlijk moet je je favoriete serie niet overslaan, maar op dagen dat je doelloos zit te zappen omdat je toch graag iets wil kijken, zet je de tv best eens uit en kruip je met je boek op de bank.

4. Leg een boek dat je niet leuk vindt weg
Ik heb het zelf nogal moeilijk met deze tip om eerlijk te zijn. Ik lees bijna alle boeken waar ik aan begin volledig uit. Maar dat komt omdat ik vind dat je geen recensie kan schrijven als je het boek niet helemaal hebt uitgelezen. Als je een boek in je vrije tijd leest en er geen verplichtingen aan verbonden zijn, kan je het boek best wegleggen als je erdoorheen moet ploeteren. Natuurlijk moet je het boek een kans geven en niet na tien bladzijden het boek aan de kant leggen, maar met eeuwig blijven vechten om toch die laatste pagina te bereiken, verlies je veel tijd die je kan besteden aan een leuk boek!

5. Kies een boek dat bij je stemming past
Ook dit is niet altijd even makkelijk, maar ik heb zelf al gemerkt dat deze tip mij altijd helpt om een boek sneller uit te lezen. Zit je in een drukke periode? Kies dan niet voor zware literatuur, maar voor een luchtige roman of een eenvoudige thriller die leest als een trein. Heb je nood aan wat zwaardere lectuur? Zoek een psychologische thriller of diepzinnige fantasy uit waar je op dat moment wel tijd voor hebt. Wat ook kan helpen is je keuze aanpassen aan de seizoenen. Kies in de zomer voor een leuk strandverhaal en bij koud weer voor een bibbereng horrorverhaal om te lezen onder een dekentje met een kop hete thee.

Welke tip helpt jou om meer te lezen?

Valerie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *