blogpost

Covers: Nederlands versus Engels (#8)

Aangezien velen onder ons tegenwoordig meer en meer boeken lezen in het Engels, besloot ik om voor jullie elke week één boek of serie uit te kiezen en te kijken wat er bij de vertaling met de cover is gebeurd. Je zal zien dat sommige uitgevers er soms voor kiezen om de oorspronkelijke cover over te nemen, terwijl andere boeken na vertaling onherkenbaar zijn.

Een paar weken geleden vertelde ik jullie wat meer over de Boekenbeurs van 2015 en wie ik daar mocht interviewen. Als je dat artikel hebt gelezen, weet je van welke auteur ik deze week een boek eens beter wil bekijken.

Ik kreeg de kans om niemand minder dan Gayle Forman te interviewen! Haar bekendste boek is zonder twijfel If I Stay (Nederlands: Als ik blijf). Laten we eens naar de Nederlandse uitgave kijken.

als ik blijf

Ik vind het een prachtig boek qua inhoud, maar deze cover weerspiegelt voor mij het verhaal absoluut niet. De sfeer en de verhaallijn komen niet genoeg naar voor om mij als lezer te prikkelen. Eens kijken of de Engelse covers dat wel kunnen:

Ik vind beide covers veel mysterieuzer dan de Nederlandse. Hoewel de rechtse iets wegheeft van de Nederlandse, vind ik dat deze beter bij het verhaal past. Er zijn veel minder tierlantijntjes, die er bij de Nederlandse ook helemaal niet toe doen en dat maakt deze cover voor mij veel realistischer. Ik denk dat ik de linkse cover de mooiste vind. De tekst past goed bij het verhaal en ik word nieuwsgierig naar de keuze die het hoofdpersonage moet maken.
Uiteraard verscheen het boek ook met filmcover:

If i stay film

In het algemeen ben ik niet echt fan van filmcovers omdat je de creatieve vrijheid om de personages zelf voor te stellen in je hoofd verloren ziet gaan. Maar in dit geval kan ik best leven met de cover. De fragmenten uit de film die staan afgebeeld op de kaft geven de lezer wel een goede eerste indruk van het verhaal.

Welke cover vind jij het mooist?

Valerie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *