blogpost,  interview,  Lezer aan het woord

Lezer aan het woord: Sofie

Als echte bookgeek krijg ik af en toe te maken met vrienden die helemaal niet graag lezen. Uiteraard bestaan er ook vriendschappen die niet op boeken gebaseerd zijn, maar ik vraag mij altijd af waarom mensen niet graag lezen. Daarom vroeg ik aan één van mijn beste vriendinnen waarom zij niet graag leest en of ik dit heb kunnen veranderen met al mijn boekig enthousiasme. Het resultaat lees je hieronder!

Wie is Sofie?
Mijn naam is Sofie. Ik ben een 20 jarige student uit Bilzen (België). In mijn vrije tijd hou ik mij graag bezig met tennissen, joggen en sinds kort ook met lezen.

Hoe ontstond onze vriendschap?
Valerie en ik leerden elkaar kennen in september 2015 aangezien we beiden kozen voor de opleiding Handelsingenieur aan de Universiteit van Hasselt. Er ontwikkelde zich snel een hechte vrienschap, dit mede dankzij het groot aantal raakvlakken dat er tussen ons is. Behalve natuurlijk het lezen haha.

Wanneer kwam je voor het eerst echt in aanraking met de boekenwereld? (Lezen voor school niet meegerekend) Hoe kwam dat?
De Boekenbeurs 2016. Valerie is een echte ‘booklover’ die het amper kon geloven dat ik nooit las en om deze reden vroeg ze mij om eens mee te gaan naar De Boekenbeurs zodat ik zelf kon merken waarom zij nu net zo gepassioneerd is door de boekenwereld. Na enige twijfel besloot ik met Valerie mee te gaan naar Antweren. Die twijfel was er omdat ik eerst dacht van: oei boeken? Saai! Je weet wel, die stereotype gedachte van alle mensen die niks van boeken afweten. Maar Valerie haar ongeëvenaarde enthousiasme en passie voor boeken hebben me dan toch over de streep getrokken. Hiervan heb ik achteraf geen seconde spijt gehad.

Wat heeft dat veranderd in jouw eigen visie ten opzichte van boeken en lezen in het algemeen?
Zoals ik reeds zei lag het lezen van boeken allesbehalve in mijn interessegebied en zag ik het telkens als een inspanning wanneer ik voor school een boek moest lezen. Deze visie veranderde na mijn bezoekje op de Boekenbeurs. Dankzij de vele connecties die Valerie heeft in de boekenwereld kreeg ik de kans om op de Boekenbeurs met verschillende auteurs te praten. We hadden een leuke babbel met Luc Descamps, Toni Coppers en Marnix Peeters. Wat een leuke mensen zijn die schrijvers zeg! Valerie wist mij bovendien ook te zeggen welke standen we zeker niet mochten overslaan. Deze ervaring zorgde ervoor dat ik boeken meer begon te zien als ontspanning dan als inspanning.

Ben je zelf gaan lezen?
Ik ben begonnen met lezen omdat de sfeer die er hing op de Boekenbeurs mij prikkelde waardoor ik benieuwd werd naar mijn eigen ervaringen omtrent lezen.  De auteurs die ik ontmoette op de Boekenbeurs bleven mij vertellen wat een zonde het is als je niet leest, dat je echt iets mist als je dit niet doet. Dit zijn toch wel sterke uitspraken en dat wilde ik zelf ondervinden.

Heeft het lang geduurd voor je aan je eerste boek begon uit vrije wil?
Veel te lang. Ik heb een tiental maanden na de Boekenbeurs gewacht om aan mijn eerste boek te beginnen. Dit was ongeveer drie weken geleden.

Welk boek was het en wat vond je ervan? Heeft het je aangezet om meer te gaan lezen?
Dat boek was ‘Gewoon anders’ van Luc Descamps, dit vooral omdat ik hem ontmoette op de Boekenbeurs en omdat Valerie mij een dergelijk boek aanraadde om mee te beginnen. Het boek geeft de lezer een unieke kijk door de ogen van een jongen die lijdt aan autisme. Aangezien dit boek erg vlot las en het verhaal mij zeker kon boeien heeft het mij reeds aangezet om aan een tweede boek te beginnen.

Hoe zie je jouw boekentoekomst?
Ik heb zeker de intentie te blijven lezen. Ik wil het lezen onderhouden en zeker niet terugvallen in oude gewoontes.

Raad je anderen aan om ook te lezen? Waarom wel/niet?
Zeker. Ik ben een erg stressgevoelig persoon en heb gemerkt dat ik tijdens het lezen deze stress gedeeltelijk kan loslaten. Aangezien stress de ziekte van deze tijd is denk ik dat veel mensen hierin wat rust kunnen vinden. Je even inleven in de gebeurtenissen en het leven van een hoofdpersonage is hierbij een bepalende factor.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *