blogpost,  Recensie

Sophie: met jou wil ik mijn dagboek delen – Jean-Philippe Rieu

Sophie, het hoofdpersonage in Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen, geeft zichzelf bloot en toont jou, de lezer, haar dagboek. Op die manier probeert ze de mensen om haar heen ervan te overtuigen een eerlijker en opener bestaan te leven. Maar ook de lezer krijgt een plaats in dit betoog.
Veel mensen verstoppen zich. Ze verbergen hun emoties, hun angsten en hun twijfels. Maar ik niet meer. Ik gooi alles op tafel. Open en bloot. Misschien kan ik de wereld wel veranderen door gewoon mezelf te zijn, door eerlijk te leven en door te delen.’

 De manier waarop Sophie haar verhaal vertelt, vanuit dagboekvorm, zorgt ervoor dat de lezer vanaf de allereerste bladzijde wordt betrokken in het verhaal. De emoties en problemen waar Sophie mee rondloopt, worden ook jouw probleem. Wanneer Sophie besluit haar dagboek te delen met haar moeder, merk je echt wat dat men hen beiden en hun relatie doet. De communicatie via het dagboek, waar ze om de beurt in mogen schrijven en dan de reactie van de ander in kunnen lezen, creëert een veilige omgeving waarin ze zich allebei kunnen en durven blootgeven. De vertrouwdheid ervan schuilt in het feit dat je kan nadenken voor je reageert op de ander en elkaar niet moet aankijken. Dit idee zet de lezer aan het denken en kan volgens mij een sterke tool vormen in bijvoorbeeld moeilijke gesprekken tussen jongeren en hun ouders.

Ondanks de veilige omgeving die Sophie creëert voor de communicatie met haar moeder blijft ze het moeilijk hebben met de manier waarop haar moeder omgaat met de open ruimte. Ook de mensen rondom haar lijken het maar een gek idee te vinden om jezelf volledig bloot te geven en dat is een enorm herkenbaar element dat van dit boek een realistische weergave van de wereld rondom ons maakt.

Ondanks dat het boek net geen honderd pagina’s telt en dus zeker dun te noemen is, bevat het een diep verhaal over jezelf en anderen ontdekken, de kracht van eerlijkheid en hoe moeilijk het kan zijn om iedereen toe te laten in je leven. Veel van het verhaal kan je enkel begrijpen als je in staat bent tussen de regels door te lezen en te begrijpen hoe Sophie is, wat ze denkt en voelt. Daarom past dit boek zeker niet bij iedere lezer.

Sophie, met jou wil ik mijn dagboek bevat een diep verhaal dat het belang toont van openheid en de kracht van jezelf blootgeven aan je omgeving, omhuld met een poëtisch jasje dat de lezer uitdaagt tussen de regels te lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *