blogpost,  Recensie

Mag ik even iets tegen je aanhouden? – Japke-d. Bouma

Waarom zeggen wij de dingen precies op die manier dat we ze zeggen? En waarom gebruiken we bepaalde uitdrukkingen? Waarom vinden mensen sommige woorden heel mooi, terwijl anderen ze niet kunnen uitstaan? Met deze vragen kruipt Japke d. Bouma in haar pen en schrijft een boekje columns over taal. Bepaalde beroepen hanteren hun eigen jargon, terwijl andere mensen het maar normaal houden. Waar komt al dat Engels vandaan? In Mag ik even iets tegen je aanhouden? neemt Japke-d. Bouma al deze vragen onder de loep en gaat op een humoristische manier op Twitter en in zichzelf opzoek naar antwoorden.

De grootste troef van Bouma is zonder twijfel haar vlijmscherpe gevoel voor humor. Bij het onderzoeken van taal en zijn bijzondere fenomenen doet ze dat steeds met een fantastisch gevoel voor humor. Zowel in de vorm van taalgrapjes, maar ook de manier waarop ze naar bepaalde thema’s en woorden kijkt, zorgen ervoor dat haar columns elke lezer met gevoel voor taal zullen doen glimlachen. En vooral zullen doen genieten.

Naast haar humor speelt de auteur nog een andere troef uit: ze vertrekt namelijk erg vaak vanuit de actualiteit om bepaalde taalkundige fenomenen onder de loep te nemen. Zo komen haar verhalen en ideeën niet zomaar uit het niets aangezweefd, maar hebben ze een duidelijke voedingsbodem die er tevens ook voor zorgt dat de bundel overeind blijft. De lezer krijgt een mooi beeld over de bochten en wegen die haar hersenen bewandelen tijdens dit onderzoek van taal. Beginnend bij een eenvoudig onderwerp, zoals bijvoorbeeld het verdwijnen van de polonaise op pagina 33, stroomt ze door naar het verdwijnen van andere Franse woorden en uitdrukkingen die dit woord broodnodig hebben. Om daarna opnieuw uit te komen bij een maatschappelijk thema dat ertoe doet. De lezer geniet pagina na pagina van de gedachtegangen die steeds weer een mooie volle cirkel volgen.

Het enige nadeel dat je als Vlaming mogelijk ervaart, is het gebruik van Nederlandse actualiteit of taal. Daardoor gaan bepaalde zaken, zoals humor of maatschappelijke relevantie, deels verloren, maar door de andere columns te lezen, begrijp je ook dat de overige teksten waarschijnlijk dezelfde stijl zullen hebben en minstens even goed zullen zijn.

Voor iedereen die houdt van een stukje taalbeleving, doorweven met humor en actualiteit, is Mag ik even iets tegen je aanhouden? een welgemeende aanrader. Om te genieten van begin tot eind.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *