blogpost,  Recensie

Hell City: Laatste halte – Joanne Carlton

In de leeswereld domineren de boeken. Kinderboeken, Young Adultboeken, thrillers, romans, detectives, science fiction, oorlogsboeken; iedereen heeft er vast wel een paar thuis liggen. Boeken vol letters, hoofdstukken en delen. Echter, de leeswereld kent ook een andere kant. De boeken waarin tekst en beeld gecombineerd worden. Maandag met meer dan letters staat in het teken van deze boeken: graphic novels, geïllustreerde dichtbundels, prentenboeken en meer! Vandaag: Hell City van Joanne Carlton.

‘Ze ontwaakt in een brandende stad. Op de eerste dag ontdekken de monsters haar. Op de tweede dag leert ze zich te verdedigen. Op de derde dag redt een hond haar leven. En dat verandert alles.’

Wanneer ze ontwaakt in een verlaten stad die in brand staat, slaat de angst toe. Waar is ze? Waar moet ze naartoe? Tijdens haar ontdekkingstocht stuit ze op vreemde monsters die haar iets willen aan doen. Waarom? De jonge vrouw gaat op zoek naar een verklaring voor de vreemde dingen die gebeuren en waar ze maar geen controle op lijkt te hebben. Of heeft ze die wel?

Hell City is een novelle, die met zijn slechts 147 bladzijden een dun boekje lijkt te zijn, maar de binnenkant bevat zoveel meer dan lezers kunnen vermoeden. Waar het in eerste instantie lijkt op een paranormaal verhaal, met als decor een vergane, brandende stad, verandert de kijk op het verhaal pas bij het einde van het boek. En dat maakt dat deze novelle een diepe indruk nalaat.

Aan de start van het verhaal heeft de lezer heel wat vragen: hoe is het hoofdpersonage in de stad belandt? Waarom is ze helemaal alleen? Wat doen de monsters daar? En dat gaat nog wel even door. Ook tijdens de eerste bladzijden en passages blijven die vragen bestaan, waardoor je je af begint te vragen waar het verhaal precies naartoe gaat. Tussen deze verwarring door, bevinden zich prachtige illustraties die de monsters uit de stad een gezicht geven.

Ondanks de vele vragen en onduidelijkheden valt op het einde van het verhaal alles perfect op zijn plaats. Als lezer heb je geen idee dat het verhaal zo werd opgezet om naar het einde toe te kunnen werken. Helaas moet ik erg vaag blijven in mijn verwoording omdat het zonde zou zijn om te verraden hoe Hell City eindigt. Je moet het zelf lezen en beleven om te voelen en begrijpen wat ik bedoel, maar geloof me als ik zeg dat het je niet zal teleurstellen en waarschijnlijk een boek is dat je nog heel lang zal bijblijven.

Zeer veel vragen, bijzonder weinig antwoorden, maar een einde waar alles perfect samenkomt waardoor het boek een enorme indruk maakt op de lezer; dat is Hell City. Als je dacht het verhaal begrepen te hebben voor je het laatste hoofdstuk induikt, kan ik je nu al vertellen dat je nog wat verrassingen staan te wachten. Ontdek het vooral zelf en geniet van het talent van Joanne Carlton in deze fantastische novelle.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *