Een vriend wat is dat
blogpost,  Recensie

Een vriend, wat is dat? – Ed Franck (Emy)

Een vriend wat is dat
Categorieën: ,
Author:
leeftijdscategorie:
Illustrator: Thé Tjong-Khing

Prachtige en meeslepende verhalen over vriendschap!

Op school kom je ze vaak tegen: vrienden! Maar wat is vriendschap nou eigenlijk? Panda en Eekhoorn zijn echte vrienden! Ze maken allerlei verschillende avonturen mee! Zo wil Panda op reis naar de zon, maar ontdekt dat hij heimwee krijgt. En heimwee kun je ook krijgen naar echte vrienden toe! Maar wat nou als Panda op zijn hoofd valt? Hij weet niet meer wie hij is en wie Eekhoorn is, maar hij weet ook niet wat een vriend is… Eekhoorn helpt hem zich alles weer te herinneren, wat dat doen echte vrienden! In Een vriend, wat is dat? beschrijft Ed Franck in zes verhalen allerlei situaties waarin de echte vriendschap tussen Panda en Eekhoorn naar voren komt!

Met dit prentenboek richt Ed Franck zich op de jongste kinderen van de basisschool: de kinderen vanaf 4 jaar. De avonturen die Panda en Eekhoorn in Een vriend, wat is dat? meemaken zijn ook zo geschreven, dat een kind van 4 jaar kan begrijpen wat er gebeurt. In elk verhaal gebeurt er iets, al dan niet een hele blije gebeurtenis, maar Franck zorgt ervoor dat elk verhaal goed afloopt! Door de happy ending blijft het voor de kinderen leuk om te luisteren naar deze verhalen.

Het taalgebruik is ook perfect gericht op deze doelgroep: de zinnen zijn niet te lang en er staan niet te veel moeilijke woorden waardoor het goed te begrijpen is door deze jonge kinderen! Uiteraard is het wel goed dat Franck een aantal lastige woorden in dit verhaal stopt, zodat de woordenschat van de kinderen uitgebreid wordt.

De meeste jonge kinderen hebben een kleine spanningsboog, ook wat betreft voorleesverhalen. Ed Franck speelt daarop in door in Een vriend, wat is dat? meerdere korte verhalen te stoppen. Het doorsnee verhaal bestaat uit zes pagina´s met tekst, welke omringd worden door prachtige illustraties. Deze korte verhalen zorgen ervoor dat de kinderen geboeid blijven luisteren, terwijl ze ondertussen naar leuke dingen kunnen kijken!

Voor de illustraties heeft Franck, Thé Tjong-Khing gevraagd. Hij is er in geslaagd om prachtige illustraties bij het verhaal te maken. De tekeningen alleen zouden het verhaal al kunnen vertellen, zonder de geschreven tekst. Er worden geen felle kleuren gebruikt bij de tekeningen, maar dit is totaal niet storend, gezien het feit dat het verhaal zich in een bos afspeelt; in de werkelijkheid zijn daar ook meestal geen felle kleuren te zien. De tekeningen die Tjong-Khing maakt beslaan soms een hele pagina, maar op andere momenten deelt het de pagina met de geschreven tekst. Dat maakt het extra leuk voor de kinderen, dat er op elke pagina een afbeelding te zien is! Super!

Wat daarnaast super knap is van Tjong-Khing, is het feit dat hij de gezichtsuitdrukkingen van de dieren kan weergeven. Je kunt namelijk perfect aan Panda of Eekhoorn zien hoe hij/zij zich op dat moment voelt! Hoewel je dit bij echte dieren soms niet kunt zien, slaagt Tjong-Khing erin om dit wel in het verhaal toe te voegen! Dit is zeker een positieve toevoeging aan het verhaal!

Ed Franck slaagt erin om een prachtig dierenverhaal neer te zetten met meeslepende verhalen. De jonge kinderen kunnen met Een vriend, wat is dat? echte vrienden worden met Panda en Eekhoorn door de avonturen met ze mee te beleven! De illustraties van Thé Tjong-Khing maken dit feest helemaal af!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *