blogpost,  Recensie

De saffierweduwe – Dinah Jefferies (Lisa)

Louise Reef is een dochter van een Britse edelsteenhandelaar. Ze woont in Creylon (huidige Sri Lanka), in 1935 nog een Britse kolonie. Ze leidt een welgesteld leventje samen met haar man Elliot. Ze heeft een grote kinderwens. Al de jaren van proberen heeft alleen enkele miskramen ten gevolg. Als Elliot plots overlijdt, is er wat onduidelijkheid over zijn erfenis. Hij laat een geldbedrag na aan Leo, een eigenaar van een plantage. Niemand is zeker waarom precies. Wanneer Louise de plantage gaat bezoeken, voelt ze zich meteen aangetrokken door de mysterieuze Leo.  Maar de vraag waarom Elliot geld aan hem heeft nagelaten, blijft door haar hoofd spoken.

Ik ben helemaal niet bekend met de geschiedenis van Sri Lanka, dus het was zeker leuk om eens een verhaal te lezen met die achtergrond. Creylon van de 20ste eeuw is heel anders dan het België van vandaag. Zo ging bijvoorbeeld het volledige inkomen van de vrouw naar haar echtgenoot als ze huwde. Het was de gewoonte dat de echtgenoot een levensverzekering afsloot waar in vastgelegd werd dat zijn vrouw een inkomen kreeg bij zijn overlijden. Elliot had dit niet gedaan, waardoor Louise in de problemen kwam omdat ze geen inkomen meer had. Terwijl het grootste deel van die erfenis eigenlijk oorspronkelijk van haar was. Zoiets kunnen we ons de dag van vandaag gewoon niet meer voorstellen. Dinnah Jefferies weet de vinger op de zere plek te leggen, zonder het verhaal hierdoor te laten overheersen, wat ik ontzettend apprecieer.

Hoe Louise met zichzelf in de knoop raakt is erg realistisch weergegeven. Langs de ene kant rouwt ze nog om Elliot, maar tegelijkertijd voelt ze deze nieuwe emoties wanneer ze Leo ziet. Het is super dat haar dilemma duidelijk in beeld wordt gebracht.

Dit boek is een pareltje voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis van Sri Lanka. Het is duidelijk dat Dinah Jeferies een grote liefde voelt voor Zuidoost-Azië. Dit valt af te leiden uit de verschillende omschrijvingen van de landschappen en natuur. Doe daar een welgestelde vrouw bovenop die worstelt met zichzelf en de verwachtingen die de maatschappij voor haar heeft en je hebt een perfecte combinatie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *