blogpost,  Recensie

De Ketting – Adrian McKinty

De ketting
Categorieën: ,
Genre:
Publishers: ,
titel:
leeftijdscategorie:

‘Je moet twee dingen goed onthouden. Eén: je bent niet de eerste en je zult zeker niet de laatste zijn. Twee: denk erom, het gaat om De Ketting.’

 Voor Rachel loopt het leven eindelijk weer een beetje normaal. Ze heeft een zware periode achter de rug en begint er stilaan bovenop te raken. Tot ze op een ochtend een anoniem telefoontje krijgt. De vrouw aan de andere kant van de lijn probeert haar ervan te overtuigen dat zij Rachels dochter heeft ontvoerd. Als ze haar levend wil terugzien, moet ze de bevelen perfect opvolgen. Eén: betaal het losgeld. Twee: ontvoer een ander kind. De vrouw aan de andere kant van de lijn blijkt zelf deel uit de maken van de ketting die al jaren teruggaat. Haar zoon is ontvoerd en als Rachel zich niet aan de afspraken houdt, zullen beide kinderen sterven. Rachel is slechts één schakel in De Ketting, die ouders verandert in criminelen en iemand steenrijk maakt. Maar kan Rachel de zwakste schakel ontdekken en De Ketting breken?

De lovende woorden van andere topauteurs op de achterflap liegen er niet om: De Ketting is een meesterwerk (Steve Cavanagh). Het bijzondere systeem waarbij ouders worden omgetoverd tot volbloed crimineel en ze worden gedwongen een ander kind te ontvoeren lijkt absoluut niet haalbaar, want wie gaat er in hemelsnaam iemand anders zijn kind kidnappen? Maar al snel blijkt dat het niet zo moeilijk is om mensen te overtuigen het ondenkbare te doen. Die psychologie speelt vanaf bladzijde één met de lezer waardoor die zichzelf de vraag stelt tot wat mensen instaat zijn. McKinty houdt dit gevoel het hele verhaal vast en de lezer blijft hierdoor mateloos geboeid.

Wees bij deze alvast gewaarschuwd: De Ketting is een boek dat gruwelijk vlot wegleest en waarbij je als lezer de hele rit op het puntje van je stoel zit. Doordat de spanning en actie vanaf pagina één aan bod komen en er geen ellenlange intro nodig is om dit verhaal op gang te trekken, verveelt het verhaal geen seconde. Maak tijd vrij want je leest dit boek in één ruk uit. Deze vlotte vertelstijl wordt mede in stand gehouden door de balans die de auteur creëert tussen hoofdpersonage Rachel, het perspectief van haar dochter die gevangen wordt gehouden, de hulp van Pete, een familielid van Rachel, en de moeilijkheden tussen Rachel en haar ex-man en diens nieuwe vriendin(nen). Daarnaast bevat het de nodige climaxen en een perfect opgebouwde spanningsboog waarbij het allerlaatste puzzelstukje pas helemaal op het eind op de juiste plek valt.

De Ketting is een ingenieuze thriller die met de psychologie achter het menselijke brein speelt en daar ook de lezer actief in betrekt. Daarnaast bevat het realistische personages en spanning om U tegen te zeggen. Als er één thriller is die je absoluut moet gelezen hebben, is het zonder twijfel dit meesterwerk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *