De burgerwacht
blogpost,  Recensie

De burgerwacht – Ellen Lina

Berkendijk is een klein dorp waar maar weinig lijkt te gebeuren. Nochtans wordt het de laatste maanden op de een of andere manier geteisterd door overvallen en inbraken. Kayleigh heeft jaren gewerkt voor Defensie, maar keert na een lange periode terug naar haar ouders in het dorp waar haar zusje Brenna twintig jaar geleden werd vermoord. De nieuwe golf inbraken en overvallen doet de bewoners besluiten een burgerwacht op te richten. Ze vormen de schakel tussen de bewoners en de politie en treden op als de politie zelf niet onmiddellijk beschikbaar is, wat door de herstructureringen de laatste tijd vaker gebeurt. Kayleigh ontdekt per ongeluk een lijk in een meer in het bos en dat vormt meteen de start van een hele reeks bijzondere gebeurtenissen. Wanneer er een tweede lijk wordt gevonden in het meertje is duidelijk dat het dorp voor een groot maar gevaarlijk raadsel staat…

Ik las al heel wat andere boeken van Ellen Lina, waaronder Gefaald en Semper Fi, en was telkens enorm enthousiast na het lezen van haar boeken. Ook De Burgerwacht, het eerste boek bij uitgeverij De Fontein, stelt niet teleur, al was het voor mij net iets minder spannend dan de vorige boeken.

De vlotte schrijfstijl uit de andere boeken is ook hier duidelijk aanwezig. Lina heeft de gave met een beknopte vertelstijl toch heel veel weer te geven en de lezer mee te nemen op avontuur. Het helpt natuurlijk als je een boeiend hoofdpersonage ten tonele voert, zoals Kayleigh. Vanaf de start is duidelijk dat ze heel wat heeft meegemaakt, maar een sterke persoonlijkheid en karakter heeft en dat kan meteen op sympathie van de lezer rekenen. Haar stoerheid zorgt ervoor dat de mannen binnen het dorp haar expertise graag willen benutten in de burgerwacht.

Wat ik een beetje jammer vind aan deze thriller, is dat je vrij snel door hebt wie de dader is. Nochtans wordt het zeer zorgvuldig opgebouwd. Door een verschillende manier van nummering heeft de lezer al snel door dat er twee verschillende personages het woord nemen in het boek: Kayleigh, aangeduid met de gekende cijfers aan het begin van het hoofdstuk, en de dader, die wordt aangeduid met een Romeinse nummering. Dat maakt het spannend en ik vind het zelf altijd iets extra toevoegen aan het boek als je mee kan kijken in het hoofd van de dader. Maar die spanning wordt een klein beetje tenietgedaan door het feit dat je al snel vermoedt wie de dader én dat dit ook wordt bevestigd. Wat dan nog overblijft zijn de slothoofdstukken die niet uitblinken in spanning, maar wel in actie. Dat heeft Lina knap omschreven, al had die onderhuidse spanning voor mij toch nog wat langer de overhand mogen hebben.

De Burgerwacht is de eerste thriller van Lina bij De Fontein en scoort ook meteen! Sterke personages en een boeiend plot, maar een net iets te snel bevestigde dader zorgen voor een spannend boek, dat op het einde net wat meer actiethriller lijkt te worden dan je zou vermoeden. Wat mij betreft scoort Ellen Lina desondanks een ruime voldoende!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *