blogpost,  Recensie

Asem – Leen Dendievel

We dragen een geheim met ons mee. We stoppen de dingen weg omdat we bang zijn, we zijn beschaamd. En we gaan die schaamte overcompenseren, vooral door perfect te zijn, of toch de dingen perfect te willen doen. Niemand mag het merken. Zeker niet onze onzekerheden, tekortkomingen en aanvallen van angst.”

Naar schatting heeft ongeveer de helft van de bevolking ooit in zijn leven te maken met een of meerdere angsten en ondervindt hij of zijn hier last van. Een hart dat klopt in overdrive, zweetdruppels op je voorhoofd, longen die blokkeren. Ben je gek? Of ga je dood?
Wat is de oorzaak van zulke paniekaanvallen en wat kan je eraan doen? Alles begint met ‘asemen’!

Leen Dendievel spreekt in Asem uit eigen ervaring. Ze heeft zelf last gehad van angsten die haar leren overnamen en haar ritme overhoop gooiden. Omdat ze zelf niet onbekend is met het thema merkt de lezer doorheen het verhaal het menselijke en herkenbare aspect zeker en vast op. Door de verschillende getuigenissen van Leen zelf, maar ook van andere bekende en minder bekende mensen doorbreekt ze een taboe en creëert ze een ruimte om vrij te ademen en te praten over deze problematiek.

Die menselijke ondertoon gaat een beetje verloren naarmate je verder leest in het boek. Hoewel het begin een en al menselijkheid uitstraalt, neemt de onderwijzende toon het toch een beetje over. Hoe angst ontstaan is een boeiend proces dat de lezer zeker mee moet krijgen, maar de uitleg kon beknopter. Wanneer de lezer het gevoel krijgt terecht te komen in een handboek geneeskunde moet je beseffen dat de uitleg misschien wat te uitgebreid is en de menselijkheid een beetje verloren gaat.

Maar los daarvan zal iedereen wel iets herkennen in dit boek. Zelfs als je geen last hebt van extreme symptomen zoals hyperventilatie of paniekaanvallen in hun uiterste vorm, is misschien stress wel de aanwezige factor. Of de moeilijkheid om nee te zeggen.

Ik heb veel dingen gedaan die ik niet wilde doen. Terwijl ik geen tijd had of ik eigenlijk iets voor mezelf had gepland. (…) Het woord nee is een krachtig woord. Een machtig wapen, dat heel moeilijk in te zetten is. Terwijl het gewoon zorgen voor jezelf is.”

Op die manier slaagt Dendievel er wel in de ogen van haar lezers te openen en start ze de zelfreflectie die zo belangrijk is om slechte patronen te doorbreken. Voor sommige mensen zal de wetenschappelijke verklaring van angst zeker geruststellend werken. En weten dat je niet alleen bent met je verhaal is misschien nog belangrijker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *