blogpost,  Recensie

Allesbehalve oké – Laura Steven

Izzy O’Neill lijkt op het eerste zicht een doodnormale tiener. Met gemiddelde cijfers, haar twee beste vriendinnen en haar humor probeert ze zich een weg te banen door de middelbare school. Maar toch is Izzy anders. Ze woont bij haar oma, die nog steeds gaat werken om Izzy’s studie te kunnen betalen, omdat haar beide ouders zijn omgekomen in een verkeersongeluk. Wanneer ze het slachtoffer wordt van een internationaal seksschandaal staat haar hele leven op zijn kop. Expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus komen online en de haters zijn hard: Izzy is opeens een ongelooflijke slet. Ze probeert het met haar extreme dosis humor van zich af te lachen, maar wanneer de situatie verergert, leert Izzy dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Er valt zoveel te zeggen over dit geweldige boek, maar uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat Izzy een meer dan fantastisch hoofdpersonage is in een actuele en realistische roman met een gedurfd maar noodzakelijk thema. Steven brengt met dit boek een wake-up call. De aanbreng van het seksschandaal is een gedurfde zit voor een Young Adult, is schokkend, maar essentieel voor tieners om te beseffen wat de gevaren zijn van wat een onschuldige foto lijkt te zijn.

Izzy’s heerlijke gevoel voor humor brengt de lezer doorheen het verhaal meermaals aan het lachen, ondanks de zwarte donderwolk die overal met Izzy meegaat. Hierdoor creëert de auteur een balans tussen de heftigheid van de thematiek en de mogelijkheid om het boek zonder problemen en schuldgevoel uit te lezen. Als lezer wens je meer dan eens dat Izzy jouw vriendin is. Ze gaat heel erg ver om haar beste vriendin te beschermen, maar is zelf allesbehalve perfect. En dat maakt haar zo echt en zo menselijk. Het perfecte hoofdpersonage om dit thema aan te halen bij young adults.

De cover nodigt onmiddellijk uit tot lezen en er bestaat geen betere titel voor dit boek dan wat de auteur ervan heeft gemaakt. De boodschap komt duidelijk over, maar is o zo mooi vormgegeven. Allesbehalve oké is een boek dat verplichte lectuur zou kunnen en moeten zijn voor scholieren. Het biedt een unieke inkijk in het leven van een achttienjarige die te maken krijgt met de problemen van naaktfoto’s en dit thema is met de huidige social media enorm aanwezig binnen de leefwereld van de doelgroep.

Steven schreef een meesterwerk van een YA: een geweldig hoofdpersonage, een essentiële thematiek en een heerlijke dosis humor zorgen voor een boek dat je gelezen moet hebben. Zonder twijfel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *