Pinokkio – Carlo Collodi
Maandag met meer dan letters: een klassieker onder de loep
In de leeswereld domineren de boeken. Kinderboeken, Young Adultboeken, thrillers, romans, detectives, science fiction, oorlogsboeken; iedereen heeft er vast wel een paar thuis liggen. Boeken vol letters, hoofdstukken en delen. Echter, de leeswereld kent ook een andere kant. De boeken waarin tekst en beeld gecombineerd worden. Maandag met meer dan letters staat in het teken van deze boeken: graphic novels, geïllustreerde dichtbundels, prentenboeken en meer! Vandaag: De avonturen van Pinokkio.
Iedereen kent Pinokkio, toch? De houten pop van de man Gepetto, die wenst dat zijn pop tot leven komt. De allereerste versie van het verhaal van Pinokkio verscheen in 1883 in Italië en in 1915 was er ook een eerste Nederlandse versie van het boek verkrijgbaar. De bekendste verfilming van het boek is zonder twijfel die van Disney. Maar toch zijn er aantal dingen die ikzelf niet bleek te weten over Pinokkio…
De versie van Walt Disney, waardoor het verhaal bij mij bekend is geworden, heeft een heel andere afloop dan het origineel en kent ook enkele andere plotwendingen. Ook in dit prentenboek van uitgeverij Clavis kwamen enkele plotwendingen voor die ik niet kende uit de klassieker van Disney. Ik vond het verrassend kennis te maken met deze ‘versie’ van het verhaal en viel een aantal keer van de ene verbazing in de andere. Dat is het wonderbaarlijke aan het (her)ontdekken van een klassieker.
Het verhaal van Pinokkio is er eentje over hoop en voor Gepetto verandert zijn wens in werkelijkheid wanneer Pinokkio tot leven wordt gewekt. Alvorens hij een echte jongen mag worden, dient hij weerstand te bieden aan de verleidelijke dingen in het leven die hem op het verkeerde pad kunnen brengen. En dat blijkt veel moeilijker dan gedacht.
Hoewel het verhaal van Pinokkio zeker enkele prachtige levenslessen omvat, zoals het gehoorzamen van volwassenen en geloven in je dromen, is het bovenal een prachtig verhaal dat tot op de dag van vandaag tot de verbeelding blijft spreken. Deze bewerking van Carlo Collodi en Justine Brax werd verwezenlijkt onder artistieke leiding van Benjamin Lacombe, die opnieuw bewijst dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Zowel het verhaal als de illustraties zijn magnifiek en zorgen voor een nieuwe beleving van het klassieke verhaal van de houten pop. Door de tekst aan te vullen met kleurrijke prenten, is het verhaal geschikt om voor te lezen, maar ook volwassenen zullen genieten van deze tijdloze uitgave van Pinokkio.
Het lijkt een prijzig boek, maar voor €30 heb je een parel van een boek in handen. Met 160 bladzijden is dit een dik prentenboek met een heel verhaal dat te ontdekken valt in kleine stukjes met je kinderen, of gewoon lekker zelf en je terug te wanen in je kindertijd. De afwerking is volledig in kleur en de illustraties zijn zo mooi en kleurrijk, dat je er onmiddellijk bij wegdroomt. Dit is een klassieker die in geen enkele boekenkast mag ontbreken.