Dilemma: Anna – Tille Vincent
Uitgenodigd worden voor een boekvoorstelling blijft bijzonder. Zeker als je de auteur mag gaan interviewen voor alle aanwezigen boekenfans. Het was een prachtige avond in de gezellige koffiebar Kornél in Antwerpen met een enthousiast publiek en een gelukkige auteur en uitgever! En natuurlijk een enthousiaste ik.
Anna is een doorsnee meisje; ze behaalt gemiddelde resultaten op school, heeft niet bijster veel vrienden en behoort niet tot de populaire groepjes op school. Maar dat verandert wanneer Anna verschrikkelijk nieuws krijgt: ze is ongeneeslijk ziek. Tegen haar zin licht haar moeder de school in en zonder dat Anna het beseft, krijgt ze opeens de aandacht van al haar klasgenoten die haar eerst niet zagen staan. Plots willen de meisjes haar vriendinnen zijn en komen ze op bezoek en krijgt ze zelfs aandacht van de jongens. Wanner ze op controle komt bij de dokter krijgt ze dan uiteindelijk toch goed nieuws: haar ziekte kan behandeld worden. Maar of dit nu echt goed nieuws is, daar heeft Anna haar twijfels over. Want alles gaat nu eindelijk zo goed in haar leven…
Anna is een bijzonder boek, zowel qua thematiek als personages en daardoor onderscheidt het zich van zijn soortgenoten binnen Young Adult. Dat komt om te beginnen door wat Anna meemaakt natuurlijk. Ze is nog jong, ze gaat nog naar school, maar heeft op sommige momenten een bijzondere kijk op de zaken.
‘Ik had moeten vragen wat voor onderzoeken ze gingen doen in het ziekenhuis, of op zijn minst of het pijn deed. Maar ik was, zoals zo vaak, weer de koppige Anna die meer bezig is met hoe haar moeder zich gedraagt dan met de dingen die er echt toe doen. Hoe stom kan een mens eigenlijk zijn?’
De gedachten die door het hoofd van Anna razen zullen zeker voor elke lezer, binnen het doelpubliek of daarboven, herkenbaar zijn en natuurlijk aanvoelen. De ontwikkeling die Anna doormaakt tussen de fase van kind en vrouw wordt op een eerlijke en realistische manier geschetst door de auteur. Hierdoor is Anna herkenbaar en menselijk.
De relatie tussen Anna en haar ouders en tussen haar ouders onderling ligt heel moeilijk.
‘Mijn stem klinkt scherp, beschuldigend en ook een beetje paniekerig. Ik staar mijn moeder aan en probeer de woede doe ik voel opkomen te verbergen.’ Hiervoor hoefde de auteur weinig research te doen, want met kinderen, die af en toe hun vrienden mee naar huis brengen, vang je veel op als je goed luistert.
De ouders van Anna zijn gescheiden en ook daar heeft Anna het soms moeilijk mee. Zeker omdat haar vader een nieuwe vriendin heeft en Anna er een stiefbroertje heeft bijgekregen. En je merkt dat ze eigenlijk wel jaloers is, wat ik eigenlijk best normaal vind.
‘Als ik hem niet zo schattig vond, zou ik jaloers zijn op mijn broertje dat papa altijd voor zich alleen heeft.’ Maar toch voel je de liefde tussen Anna en haar kleine stiefbroertje elke bladzijden ervan af spatten. Dat moeilijke evenwicht tussen houden van en jaloezie geeft een mooie weerspiegeling van de realiteit.
Anna is het eerste deel in de nieuwe Dilemma-reeks en ik kijk nu al uit naar alle volgende delen die we hopelijk snel mogen verwachten. Maar voor nu: rep je naar de boekhandel want Anna is een bijzonder en prachtig boek dat je echt niet mag missen.