blogpost,  Release

Primeur: Filosofie moet je doen!

Vandaag verschijnt voor het eerst in Nederland een filosofisch doeboek voor kinderen!

Dat filosofen veel nadenken is allang bekend. Maar wist je dat je filosofie ook kunt doen? In het Onwijs Grote Filosofie Doeboek kunnen kinderen op een speelse manier kennis maken met filosofie. Aan de hand van puzzels en spelletjes gaan ze aan de slag met uitdagende vragen. Moet je eigenlijk altijd eerlijk zijn?

Kinderen leren graag spelenderwijs, maar kan dit ook bij filosofie? Lianne Tijhaar, redacteur Filosofie Magazine, denkt van wel: “Het leuke van filosofie is dat er geen juiste antwoorden bestaan. Met het doeboek maken we daar één groot spel van. We stimuleren kinderen met gedachte-experimenten en creatieve opdrachten om steeds iets verder door te denken. Is dat wel zo? Zou het niet ook anders kunnen zijn?”

Stoute opdrachten
In het boek vind je naast spelletjes en vragen ook stoute opdrachten die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Bijvoorbeeld: ‘Maak je eigen gifbeker’. Kinderen krijgen de opdracht om met groente en fruit een groene ‘gifshake’ te maken voor iemand die vaak moeilijke vragen stelt. Socrates werd namelijk veroordeeld tot de gifbeker omdat hij de jeugd zou bederven met zijn lastige vragen. Tijhaar: “Ondanks dat het voor Socrates slecht afliep, blijven wij het belangrijk vinden dat moeilijke vragen worden gesteld. Met dit doeboek helpen wij kinderen op weg dit te leren.”

Primeur in Nederland
Het is voor het eerst dat er een filosofisch doeboek in Nederland verschijnt. “We zien dat er steeds meer kinderen met filosofie bezig zijn. Er verschijnen daarom regelmatig kinderfilosofieboeken”, stelt Tijhaar. “Wat nog ontbrak was een praktisch boek waar kinderen in hun eentje mee aan de slag kunnen.”

Het boek telt 100 pagina’s en ligt vanaf 19 juni voor € 12,50 in de winkel. Het doeboek is ook online te bestellen op www.filosofie.nl/doeboek

Titel: Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek
Ondertitel: Boordevol gedachte-experimenten, mindfucks en geniale grappen
Auteur: Filosofie Magazine in samenwerking met Sabine Wassenberg
ISBN: 9789085716303
Uitgeverij: Veen Media
Uitvoering: paperback / softback
Omvang: 100 bladzijden

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *