blogpost,  interview,  Lezer aan het woord

Lezer aan het woord: Irene

Vandaag geef ik het woord graag door aan een andere boekenliefhebber! Deze keer luisteren we naar de verhalen van Irene.

Hoi! Ik ben Irene, 21 jaar en lezen is mijn grootste hobby. Ik ben dol op lezen binnen veel verschillende genres en sinds een jaar recenseer ik bij De Leesfabriek. Ik vind het heerlijk om te verdwijnen in verschillende werelden en mijn enthousiasme met andere lezers te delen. 

Hoe onstond onze connectie?
We hebben elkaar beter leren kennen door Instagram of Bookstagram. Beide recenseren we voor De Leesfabriek en mede daardoor ben ik Valerie gaan volgen. We kwamen aan de praat en het is nog steeds erg gezellig 😀

Wanneer kwam je voor het eerst echt in aanraking met de boekenwereld?
Van kleins af aan ben ik bezig geweest met boeken, van thuis uit werd dit ook wel gestimuleerd (gelukkig!), want lezen is naast leuk ook belangrijk. Er werd heel veel voorgelezen en dat was altijd heel gezellig, we gingen veel naar de bibliotheek en zoveel boeken bij elkaar is gewoon heel leuk om te zien.

Wat heeft dat veranderd in jouw eigen visie ten opzichte van boeken en lezen in het algemeen? Ben je zelf gaan lezen?
Bij ons thuis stond plezier altijd voorop en ik denk dat dat heel belangrijk is. Lezen werd voor mij steeds leuker, zeker als je boeken kiest die bij jou als persoon en bij je beleving passen.
Ook zag ik bij mij thuis iedereen lezen en  het is natuurlijk fijn om te weten dat lezen niet gek is. Het lezen is bij mij nooit weggegaan, maar alleen maar meer geworden. Door veel verschillende boeken te lezen heb ik ook weleens gemerkt dat je veel leert uit boeken, goed voor de ontwikkeling dus!

Wat is het eerste boek dat je zelf ooit las? Of het eerste dat je je herinnert. Heeft het je aangezet om meer te gaan lezen? Zo ja, hoe komt dat?
Het eerste boek wat ik in groep 3 las was ‘De zeven veren van de papegaai’ van Paul Biegel. Ook kan ik mij nog heel goed de boeken van Guus Kuijer herinneren, deze las ik allemaal in groep 4.
In de bibliotheek liep ik vaak naar een rek en zocht ik een aantal boeken uit en ook thuis hadden we veel boeken die vaker werden gelezen.

Welk genre lees je het liefst?
Ik lees veel verschillende genres, maar feelgood, contemporary en waargebeurde verhalen vind ik fijn om te lezen. Voor de afwisseling vind ik detectives, New Adult en af en toe sciencefiction ook lekker om te lezen.

Lees je af en toe een boek buiten je comfort zone?
Ja, af en toe doe ik dat wel. Ik lees vooral wat ik prettig vind, want leesplezier staat voorop. Science Fiction is een genre wat ik minder graag lees, maar zo af en toe zitten daar ook goede verhalen tussen dus het is niet dat ik per direct zeg dat ik het helemaal niet lees. Als je nog aanraders hebt..?

Heb je een all time favorite, een boek dat toch net iets beter is dan alle andere?
Ja, die heb ik. Deze vraag kon ik eerst nooit beantwoorden, maar inmiddels zijn er 3 boeken die ik echt zo mooi vond dat ze op mijn ‘favorieten’ plank mogen.

 Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Het verhaal is prachtig, maar ook de schrijfstijl van Jandy vind ik prachtig. Alsof je zweeft op de zinnen en daardoor de emoties van de tweeling beter begrijpt en voelt. Ik zou het boek wel zes sterren willen geven.

 Wie wij waren – Elizabeth Crook

Eén kogel kan vele levens veranderen, zo ook die van de hoofdpersonen in dit boek, op een mooie en trieste manier. Mooi hoe de levens in elkaar verweven zijnEen mooi geschreven verhaal over de levens van een aantal personen

Waar het licht is – Jennifer Niven

Vorig jaar las ik dit boek op vakantie en ik heb Violet en Finch in mijn hart gesloten. Eén iemand leert van het leven te houden en de ander is van plan om er een eind aan te maken. Het is tragisch, maar ook bevat het boek leuke en liefdevolle momenten.

Wat is voor jou het slechtste boek dat je ooit las?
Het slechtste boek… Ik lees vaak boeken die mij alleen aanspreken waardoor ik niet heel veel slechte boeken lees, maar een paar terug las ik ‘Mea Culpa’ van Clare Mackintosh. Wereldwijd een goed verkocht boek, maar ik was blij dat ik het terug kon brengen naar de bieb in plaats van mijn boekenkast. Het verhaal is wel origineel en het leest lekker vlot, maar hetgeen waar ik mij vooral aan stoorde was de sticker ‘Verbijsterende plottwist’. Op de laatste pagina was ik hier nog naar op zoek, de plottwist vond ik namelijk niet echt een plottwist. Doordat zoveel mensen dit boek zó goed vonden, wilde ik dit ook proberen. Helaas pakte dit anders uit en daardoor denk ik ook dat ik niet altijd mee doe wanneer een boek zo gehypet wordt.
Ook las ik het boek ‘Stuk’ van Judith Visser. Ik kan me de verhaallijn niet meer precies herinneren, maar alleen delen daarvan. Het boek gaf mij op een of andere manier een heel naar gevoel, waardoor ik niet met plezier terugkijk op dit boek.
Hetgeen wat ik mij ook kan herinneren is dat ik de proloog niet begreep (nog steeds niet eigenlijk) en dat vond ik irritant, geen idee waar dit aan ligt, maar het is geen boek wat ik nog een keer zal lezen.
Ieder zijn eigen smaak 🙂

Welk boek lees je momenteel?
Momenteel lees ik ‘Jane Austen voor iedereen’ van Anke Werker en Sanne van der Bruggen. Ik ben een Jane Austen liefhebber en dit boek is echt geweldig. Het is een soort samenvatting van het leven van Jane Austen en over wat ze heeft geschreven. Waar waren wij zonder Jane Austen? Het boek is een pareltje, qua inhoud maar zeer zeker ook de illustraties en de vormgeving. Het is prachtig!

Welke drie boeken zijn als volgende aan de beurt?
Eerlijk gezegd weet ik dat niet goed, omdat ik mijn volgende boek op het moment zelf bepaal. In elk geval wil ik deze drie boeken zo snel mogelijk lezen:
Verraad, De Royals – Erin Watt
Wees onzichtbaar – Murat Isik
Duizelingwekkende hoogte – Katharine McGee

Hoe zie je jouw boekentoekomst?
Mijn boekentoekomst bestaat vooral uit lekker veel lezen en vooral het leesplezier verspreiden, want er is toch bijna niets wat lekkerder is dan in een verhaal weg te kunnen kruipen?

Hartelijk bedankt voor je leuke antwoorden, Irene! Wil je zelf graag je verhaal vertellen in ‘Lezer aan het woord’? Neem dan contact op via het contactformulier of via Facebook!

Valerie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *