blogpost

Lezen en bloggen tijdens de examens: hoe doe je dat?

Goedemorgen!

Voor velen onder ons komt de ‘fijnste’ periode van het jaar er weer aan: de blokvakantie en de examenperiode. Dat betekent dat er weer hele dagen achter schoolboeken wordt gezeten en veel minder tijd is om leuke boeken te lezen en te bloggen. Maar het is niet nodig om het lezen volledig te bannen tot na de examens! Om te zorgen dat je nog wat gelezen krijgt tijdens die examens, geef ik vandaag graag wat tips!

1. Neem op tijd ontspanning
Dat klinkt heel logisch, uiteraard. Helaas is lezen niet altijd de beste ontspanning. Tijdens het studeren heb je vooral nood aan frisse lucht en je moet je ogen de kans geven om tot rust te komen na het focussen op tekst. Dus ga doorheen de dag eens wandelen en help met het voorbereiden van het feestmenu, maar bewaar het lezen voor ’s avonds. Wanneer je klaar bent voor die dag met studeren, kan je wel op de bank kruipen en je boek lezen.

2. Kies het juiste boek
Persoonlijk kies ik ervoor om tijdens de examens iets makkelijkere en luchtigere boeken te lezen. Aangezien je al een hele dag geconcentreerd bezig bent met moeilijke materie helpt het om een young adult of jeugdboek te lezen of te kiezen voor een romantisch verhaal of gemiddelde roman waar niet al te veel in gebeurd. Zo geef je je hersenen voldoende rust om te bekomen. Ikzelf probeer geen zware literatuur of bloedstollende thriller te kiezen omdat ik er dan vaak niet van kan genieten.

3. Maak een goede planning
Alles staat of valt met een goede planning. Zorg ervoor dat je op voorhand duidelijk opschrijft of in je hoofd nagaat wat je wilt gestudeerd krijgen op welke dag, maar vergeet ook niet om ‘buffers’ in te plannen voor als je iets toch niet gedaan krijgt. Het belangrijkste aan een planning is dat het realistisch en haalbaar weergeeft wat je wil studeren. Wat het bloggen betreft: je kan al heel wat artikels op voorhand schrijven en inplannen voor publicatie. Zo hoef je er verder niets meer aan te doen! Hou een paar dagen nog artikel-vrij zodat je eventueel tijdens je ontspanning nog wat kan tot rust komen door te schrijven. Maar zorg er wel voor dat je al genoeg ideeën hebt voor je aan je examens begint. Je kan er ook voor kiezen om tijdens de examen minder actief te zijn op je blog en dit op voorhand met je volgers te delen.

4. Leg de lat niet te hoog voor jezelf
Als je in tijdsnood geraakt en er niet in slaagt om een artikel te publiceren of die laatste honderd pagina’s te lezen: geen paniek. Er is niemand die verwacht dat jij dat wel doet. Probeer jezelf goed aan te voelen en niet over je eigen limiet te gaan.

5. Zie het lezen en bloggen niet als moeten maar als willen
Deze tip hangt een beetje samen met de vorige tip. Wanneer je jezelf verplicht om elke dag te bloggen of te lezen, ga je er na verloop van tijd geen plezier meer aan beleven en dat is helemaal niet de bedoeling. Verplicht jezelf niet als je er geen zin in hebt.

Veel succes met de examens! Valeries Boekenwereld blijft tijdens de examens gewoon actief!

Liefs

Valerie

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *