Pearl Harbor
blogpost,  Recensie

Pearl Harbor – Alan Gratz

December 1941 Beste vrienden Frank en Stanley wonen op Hawaï. Hun vaders zijn gestationeerd op marinebasis Pearl Harbor en ze leiden een zorgeloos leventje. Maar als de jongens op een dag een rond- leiding krijgen op slagschip USS Utah slaat het noodlot toe. Uit het niets razen er Japanse vliegtuigen over die schoten afvuren en bommen laten vallen. Frank en Stanley zoeken dekking en langzaam dringt de schokkende werkelijkheid tot hen door. De Verenigde Staten verklaren de oorlog aan Japan en ook de vriendschap van de jongens komt onder druk te staan. Stanley is Japans-Amerikaans, wat hem in de ogen van de meeste mensen ‘de vijand’ maakt. Lukt het Frank en Stanley om deze beruchte dag te overleven en is hun vriendschap bestand tegen zo veel verdeeldheid en vooroordelen?

Pearl Harbor van Alan Gratz is weer een meesterwerk dat zijn reputatie als verhalenverteller alleen maar bevestigt. Gratz weet als geen ander grote, belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis te pakken en daar een meeslepend verhaal omheen te creëren. Dit keer neemt hij ons mee naar de dramatische gebeurtenissen rondom de aanval op Pearl Harbor, en dat doet hij met zijn kenmerkende flair.

Wat ik zo fijn vind aan Gratz is dat hij geschiedenis tot leven brengt op een manier die jongeren aanspreekt. Door zijn sterke fictieve elementen te combineren met een echte historische gebeurtenis, weet hij jongeren niet alleen te informeren, maar ze ook te boeien. Het verhaal zit boordevol actie, wat het ideaal maakt voor jonge lezers, en zeker ook voor jongens die van spanning houden.

De schrijfstijl is vlot en toegankelijk, en de goede vertaling zorgt ervoor dat het verhaal soepel leest. Daarnaast is de druk en opmaak van het boek prettig, waardoor je meteen zin krijgt om te beginnen. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen, wat weer aantoont hoe goed Gratz is in het vasthouden van je aandacht.

Pearl Harbor is perfect voor op school en biedt een geweldige manier om jongeren kennis te laten maken met geschiedenis zonder dat het saai of droog aanvoelt. Als fan van Alan Gratz kan ik dit boek van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een spannend en leerzaam verhaal!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *