blogpost,  Recensie

De verwisseling – Maggie Brooks (Lisa)

In 1944 is Tsjechoslowakije bezet door nazi’s. Izabela helpt haar moeder op hun boerderij want het is niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden sinds haar broer en vader bij de partizanen zijn gegaan. Daar komt nog bij dat ze een groot deel van hun opbrengsten moeten afstaan aan de Duitsers. Wanneer er een groep Britse krijgsgevangenen aan hen wordt toegewezen om te helpen op de boerderij, hebben ze weinig andere keuze dan hun hulp te aanvaarden. Izzy ontwikkelt tijdens deze periode gevoelens voor Bill, één van de krijgsgevangenen. Uiteraard is dit strikt verboden en worden ze constant in de gaten gehouden door de Duitse bewaking en Izzy haar moeder. Uiteindelijk komen ze samen met een plan waardoor ze toch samen kunnen blijven. Wanneer de Duitsers hen vinden, doet Izzy zich voor als een mannelijke Britse krijgsgevangene, zodat ze niet van Bill wordt gescheiden.

De verwisseling is een ongelooflijk verhaal over twee jonge geliefden die alles op het spel hebben gezet om samen te zijn. Het feit dat het verhaal van Izzy en Bill gebaseerd is op waargebeurde feiten maakt het alleen nog indrukwekkender. Er bestaan 1001 verhalen over WOII, toch gaan deze verhalen zelden over de krijgsgevangenen. Maggie Brooks heeft haar boek gebaseerd op een getuigenis van een van de medegevangenen van Bill en Izzy (al zijn hun namen wel aangepast). Ze deed de nodige research om te kijken welk traject ze konden volgen. Dit loonde duidelijk de moeite: de omgeving en locaties worden tot in detail omschreven.

Naast Izzy en Bill zijn het toch vooral medegevangenen Max, Ralph en Scotty die de  show stelen in het verhaal. Ze hebben allemaal een erg realistisch achtergrondverhaal. Ze zetten alles op het spel voor een koppel dat hen hoop gaf. Prachtig vond ik dit. Voor sommigen heb ik zelfs een traantje moeten wegpinken. De vlotte schrijfstijl van Maggie Brookes zorgt ervoor dat het verhaal ondanks het zware thema en het hoge aantal bladzijdes toch vlot te verteren  was. Een echte aanrader dus!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *