De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien-Charles (Lisa)
Het is 1939 en de jonge Odile Souchet is pas gestart met haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Ze kan haar geluk niet op. Maar wanneer de nazi’s Parijs binnenvallen, verandert alles. Hoewel de bibliotheek mag openblijven, worden er heel wat extra regels opgesteld. Zo mogen de Joodse abonnees niet meer binnen en zijn sommige boeken verboden uit te lenen. Odile en haar collega’s zijn het hier niet mee eens en besluiten om de boeken aan huis te leveren. De oorlog komt opeens wel heel dichtbij als Odile ontdekt dat haar vader als politieagent de taak heeft om het naziregime te handhaven. Hierdoor staat Odile voor een moeilijke keuze: volgt ze haar eigen overtuigingen of kiest ze toch voor haar familie?
De bibliotheek van Parijs is duidelijk geschreven voor en door boekenliefhebbers. Odile en haar collega’s hebben het over hun favoriete boeken of geven hun abonnees advies. Ik heb er enkele meegenomen die ik vast en zeker op een toekomstige TBR zet.
Janet Skeslien-Charles vertelt in haar ‘Woord van de schrijfster’ dat het verhaal en de personages gebaseerd zijn op waargebeurde feiten die de effectieve medewerkers indertijd hebben meegemaakt. Dit maakte het verhaal voor mij nog een stuk indrukwekkender. Er komen verschillende onderwerpen zoals krijgsgevangenen, interneringskampen en Jodenvervolging aan bod. Het verhaal wisselt tussen hoofdstukken van Odile als jonge vrouw en hoofdstukken die zich afspelen in de jaren ’80, waar we Odile leren kennen als een wat oudere dame die heel wat geheimen met zich meedraagt. Langzaam maar zeker komt de waarheid naar boven. De ontknoping liet me verrast achter. Er wordt ons als lezer heel wat vrijheid gegeven, om zelf te verzinnen wat er na de laatste pagina gebeurt. Ik ben hier niet altijd een grote fan van, maar in dit geval werkt het!