blogpost,  Recensie

Dit boek gaat wel over mevrouw Moes en haar kakkerlakken – Marieke van Hooff

Em, een meisje van negen, groeit op in een bijzonder gezin. Haar moeder is namelijk de trotse oprichter van het bedrijf FOETSJIE, een verdelgingsbedrijf dat ongedierte uitroeit. Haar broer helpt hun moeder met veel plezier, maar Em vindt er helemaal niks aan. Die arme beestjes kunnen er toch niets aan doen dat ze geboren zijn als kakkerlak bijvoorbeeld? Daarom besluit ze zoveel mogelijk diertjes te redden en vrij te laten wanneer haar moeder en broer ze vangen. Maar toch is Em niet echt gelukkig. Ze wil namelijk ergens echt bijhoren en dat lukt niet binnen haar gezin. Of haar dat lukt lees je natuurlijk in dit boek, maar je vindt er ook een bijzondere koning, een schilderende cavia en kakkerlakken. Veel kakkerlakken.

Na Dit boek gaat niet over mevrouw Moes en haar kakkerlakken is er nu ook Dit boek gaat wél over mevrouw Moes en haar kakkerlakken! Je moet het eerste boek absoluut niet gelezen hebben om het tweede boek te kunnen volgen, wat maakt dat ze perfect apart leesbaar zijn. Maar ze zijn wel allebei enorm grappig!

Em is op zich geen bijzonder meisje, maar heeft wel een bijzondere liefde voor dieren die ze absoluut niet deelt met haar moeder en broer. Ze zorgt ervoor dat de dieren kunnen ontsnappen als ze worden gevangen door FOETSJIE. Daarnaast heeft ze een vervelende buurman waar ze het niet zo goed mee kan vinden. Maar die vooroordelen moet ze doorheen het boek aanpassen, wat meteen een mooie les is voor de lezer.

De illustraties die voornamelijk bestaan uit de kleuren zwart en wit, maar worden afgemaakt met groen, zijn boeiend, grappig en ondersteunen het verhaal op een perfecte manier, net zoals in het eerste boek (waar gebruik werd gemaakt van de kleur geel). Hierdoor leiden ze de jonge lezer niet enorm af van het verhaal, maar zorgen ze wel voor een fijne aanvulling.

Net zoals in het vorige boek vinden we ook hier de humor terug van Marieke van Hooff die het verhaal op een heerlijke manier brengt waardoor het geen seconde verveelt, ook niet voor het jongere doelpubliek. Elk hoofdstuk brengt iets nieuws waardoor je hoofdstuk na hoofdstuk wilt verder lezen en het boek niet kunt wegleggen.

Het eerste boek was misschien net iets grappiger, spannender en origineler, maar het is te makkelijk om ze eenvoudigweg zo met elkaar te vergelijken want de verhalen zijn enorm verschillend en focussen op heel andere thema’s en aspecten. Dit boek gaat wel over mevrouw Moes en haar kakkerlakken is een heerlijk verhaal voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar dat geen seconde verveelt en vooral ontzettend grappig is!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *